Laktoz İntoleransı

Son dönemde hemen hemen herkesin sahip olduğu ya da sahip olduğunu sandığı bir durumdan bahsetmek istiyorum. O da, laktoz intoleransı. Peki nedir? Ne değildir?

Laktoz, sütte bulunan ana karbonhidrat kaynağıdır. Laktoz intoleransı ise sütte bulunan laktozun sindirilememesi ile ortaya çıkmaktadır. Dünya nüfusunun 3’de 2’sini etkilediği düşünülmektedir.

Laktoz intoleransı süt veya süt ürünü tüketimi yapıldıktan yaklaşık 30 dakika ila 60 dakika arasında kendisini göstermeye başlarken ileri düzeylerde hemen etkisini gösterir. Düzgün yönetilmeyen intolerans kişinin hayatını oldukça olumsuz etkileyebilir. Peki bu olumsuzluklar nelerdir? Karın ağrısı, şişkinlik, kusma, kramp, mide bulantısı gibi sindirim sistemi problemleridir.

Laktoz intoleransı tek tip bir durum değildir. En sık bilinen 2 alt türü vardır;

-Birincil Laktoz İntoleransı;
En yaygın olandır. Yaşla beraber vücutta laktozu sindiren laktaz enzimi azalması ile ortaya çıkmaktadır. Kısmen genetik alt yapı ile aktarımı söz konusudur.

-İkincil Laktoz İntoleransı;

Daha nadir görülen bir tür olup genellikle mide rahatsızlıkları, Chron, Çölyak gibi rahatsızlıkların bir etkisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Laktoz intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız bu durumda ne yapabilirsiniz?

İlk adım günlük beslenmenizden ortalama 2 hafta süt ve süt ürünlerini çıkarmak olacaktır. Buna eliminasyon diyeti denilmektedir. Sonrasında yavaş yavaş önce peynir sonra yoğurt en son sütü ekleyerek kendinizi izleyin. Herhangi bir değişiklik var mı? Buna göre sizi etkileyen süt grubunu keşfedebilirsiniz. Buna ek olarak tıbbi yöntemlerde tabi ki de mevcut. Bunlar; laktoz tolerans testi, genetik test, hidrojen nefes testi gibi yöntemlerdir.

Eliminasyon diyeti yaparak, laktoza intoleransınız olduğunu keşfettiniz. Peki bu durumda neler yapılabilir? Ciddi bir intolerans durumunuz yoksa mesela yoğurt, peynir tüketiminde sıkıntı yaşamadınız fakat süt tüketiminde karında şişlik, gaz gibi sorunlar yaşıyorsunuz. Bu durumda sütü laktozsuz süt olarak tüketebilirsiniz. Eğer süt grubu tüketimde ciddi yan etkiler alıyorsanız ve tüm gruplarda bunu yaşıyorsanız; bu noktada günlük beslenmenizden süt grubunu çıkarmak gerekecektir. Bu durumda laktozsuz süt gruplarından destek alınabilir. Buna ek olarak süt kalsiyum yönünden zengin bir besin olduğu için kalsiyum takviyesi almak gerekebilir.

Laktoz intoleransının tedavisi nedir?

Tedaviden ziyade intoleransı hafifletmek için;

-Doktorunuzla beraber enzim takviyelerine bakılabilir.

-Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulan bir diğer yöntem ise laktoza maruz bırakma yöntemidir. Psikolojideki korkularımızın üzerine gitmeliyiz mantığı gibi. Daha fazla laktozlu ürünler tüketerek bağırsakları buna alıştırmak. Fakat dediğim gibi yöntem daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç olunan bir yöntem.

-Probiyotik ve prebiyotik alımı ile bağırsak yapısının sağlamlığını arttırmak.

Laktoz intoleransınız varsa nasıl beslenmelisiniz? Besin eksikliği oluşmaması için neler yapmalısınız? Hayatınızı daha rahat sürdürmek için nelere dikkat etmelisiniz? Gibi konularda bir bilenden destek almayı unutmayın.

Sağlıklı günler dilerim.