Hakan BAKAR Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Kurbanlık Hayvan Sevkleri ve Kurban Eti Saklama Koşulları hakkında Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, bilgi verdi. Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması kullanımına ilişkin yaptığı açıklamada ?Bilindiği üzere 2019 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 05.07.2019 tarihli ve 30822 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için Bakanlığımız teknolojiyi ön plana çıkarmıştır. Bu kapsamda TÜRKVET´te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Bakanlığımız tarafından https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir.?ifadesini kullandı. Yıldız, ?Kurban Bayramı nedeni ile kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi geren hususlar hakkında da vatandaşı uyardı. ?Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir. Çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/ veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azalan tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.?şeklinde dile getirdi. Kurbanlıkların saklama koşullarına da değinen Yıldız, ?Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 Cde 5-6 saat dinlendirilmek ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kıymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4 Cde soğutulmalıdır.? şeklinde konuştu.
GÜNCEL
Yayınlanma: 25 Temmuz 2023 - 00:24
?Kurbanda belge, rapor ve küpe önemli?
Hakan BAKAR Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar, Kurbanlık Hayvan Sevkleri ve Kurban Eti Saklama Koşulları hakkında Sivas Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, bilgi verdi
GÜNCEL
25 Temmuz 2023 - 00:24