Sivas’ta kar yağışının başlaması ve hava sıcaklığının düşmesi ile hastalıklar artış göstermeye başladı. Kışın 7/24 tüketilebilen turşu ve turşu suyu bir çok derde deva olarak vücudu kışa kazır halde tutuyor.
Türkiye ve Sivas’ta bir çok vatandaş evde kendi turşusunu yapsa da yanlış yapılan turşular ve yapmayı bileyenler için turşunun ince detayları haberimizde.
Sivas perakende sebze halinde uzun yıllar turşu yapıp satışa sunan Abdullah Yıldız turşunun yapım süreci ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetti.
Turşucu Abdullah Yıldız ‘’iyi bir turşu mevsiminde olan meyve ve sebzeleri güzel bir şekilde topladıktan sonra turşuyu güzel bir şekilde yıkayacaksınız, ondan sonra turşudan turşuya değişiklikler var. Mesela biber turşusu. Biber turşusunu vururken hiçbir işlem olmuyor. Sadece yıkıyorsunuz ve vuracağınız kaba koyuyorsunuz. Turşuyu hazırlarken daha önceden hazırlamış olduğumuz kaya tuzunu kaynatıyoruz suyla, kaynadıktan sonra soğumaya bırakıyoruz. Kaynattığımız su bizim turşu suyumuz olacak turşuların içinde o suyu kullanıyoruz. Turşunun mayası olarak ben genelde bir avuç nohut kullanıyorum beş kiloluk turşuya genelde bir çay bardağı sirke kullanıyorum. Sirkeyi de attıktan sonra bolca limonu kabuğuyla beraber yuvarlak yuvarlak tıraş yapıp beş kiloya beş tane limon koyuyoruz, beş kiloluk turşuyu 100 gramda limon tuzu koyuyoruz. Malzemeleri bu şekilde orantılı bir şekilde ekledikten sonra daha önceden kaynatmış olduğumu içinde kaya tuzu bulunan suyumuzu da malzemenin üzerine ekliyoruz ve ağzını kapatıyoruz. Bu işlemleri doğru bir şekilde yaptıktan sonra turşuyu beklemeye bırakıyoruz ve takriben beş hafta içerisinde lezzetli tüketilebilir bir turşu oluyor. Kurduğumuz turşunun serin yerde kaldığı müddetçe dayanma süresi uzun ömürlüdür ,havalar ısınana kadar dayanır yani haziranda bile turşu yiyebilirsiniz çünkü turşunun içinde kullandığımız kaya tuzu turşuyu muhafaza ederek tadını ve lezzetini saklıyor’’ dedi.
Abdullah Yıldız ‘’Turşunun faydaları saymakla bitmez. Bir kere kışın tüketilen turşu kışın mevsimi olmadığı için yiyemediğimiz diğer salata çeşitlerine göre mesela bu domates olabilir, başka türlü mevsiminde olmayan salata, çoban salata vs. gibi, onların yerine turşu tüketildiğinde kemikleri geliştirir, antioksidan özelliği vardır, kanı temizler, iştahı açar. Özellikle de kış aylarında gribe ve soğuk algınlıklarına birebir iyi gelir. Kışın tüketilmesi için turşu suyunu da tavsiye ediyoruz. Kışın gerçekten içinde zararlı madde bulunmayan içecek olarak turşu tüketilmelidir çocuk, genç, yaşlı herkes gönül rahatlığıyla turşuyu tüketebilir’’ şeklinde konuştu.
Bahar Hızar
Türkiye ve Sivas’ta bir çok vatandaş evde kendi turşusunu yapsa da yanlış yapılan turşular ve yapmayı bileyenler için turşunun ince detayları haberimizde.
Sivas perakende sebze halinde uzun yıllar turşu yapıp satışa sunan Abdullah Yıldız turşunun yapım süreci ve dikkat edilmesi gerekenlerden bahsetti.
İyi bir turşu nasıl yapılır?
Turşunun faydaları nelerdir?
Abdullah Yıldız ‘’Turşunun faydaları saymakla bitmez. Bir kere kışın tüketilen turşu kışın mevsimi olmadığı için yiyemediğimiz diğer salata çeşitlerine göre mesela bu domates olabilir, başka türlü mevsiminde olmayan salata, çoban salata vs. gibi, onların yerine turşu tüketildiğinde kemikleri geliştirir, antioksidan özelliği vardır, kanı temizler, iştahı açar. Özellikle de kış aylarında gribe ve soğuk algınlıklarına birebir iyi gelir. Kışın tüketilmesi için turşu suyunu da tavsiye ediyoruz. Kışın gerçekten içinde zararlı madde bulunmayan içecek olarak turşu tüketilmelidir çocuk, genç, yaşlı herkes gönül rahatlığıyla turşuyu tüketebilir’’ şeklinde konuştu.
Bahar Hızar