Soba zehirlenmesi, kış aylarında soba kullanımının artmasıyla birlikte, karbonmonoksit gazının solunması sonucu meydana gelen hayati tehlike oluşturan bir durumdur. Karbonmonoksit, renksiz, kokusuz, tatsız ve yanıcı bir gaz olduğu için fark edilmesi zor olur. Bu nedenle “sessiz katil” olarak da adlandırılır. Karbonmonoksit, kana geçerek oksijen taşıyan hemoglobini etkisiz hale getirir ve dokulara yeterli oksijen gitmesini engeller. Bu durum, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı, solunum durması ve ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Soba zehirlenmesinden korunmak için alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir:
Soba kurulumunu ve bakımını uzman kişilere yaptırınız. Soba borusunun delikli, paslı, eğri veya çatlak olmadığından emin olunuz.
Soba borusunun duvar veya tavan deliklerine sıkıca oturduğundan ve bacaya tam bağlandığından emin olunuz.
Soba bacasını her yıl temizletiniz. Bacanın tıkalı, dar veya eğimli olmadığından emin olunuz.
Soba yakıtı olarak kaliteli kömür veya odun kullanınız. Kömür veya odunun nemli, küflü veya bozuk olmadığından emin olunuz.
Soba yakarken sobanın içindeki kömür veya odunun tamamen yanmasını sağlayınız. Soba içindeki kömür veya odun tamamen yandıktan sonra sobayı söndürmek için su veya kum dökmeyiniz. Bu durum, karbonmonoksit gazının odada birikmesine neden olabilir.
Soba zehirlenmesi, kış aylarında sık karşılaşılan ve ölümcül olabilen bir sorundur. Soba zehirlenmesinden korunmak için alınması gereken önlemleri ve yapılması gerekenleri bilmek ve uygulamak hayati önem taşır. Soba zehirlenmesi şüphesi olan kişilerin hemen 112 Acil Servis’i araması ve tıbbi yardım alması gerekir. Soba zehirlenmesi, hiperbarik oksijen tedavisi ile tedavi edilebilir. Soba zehirlenmesi, kış aylarında sinsi ölümlere neden olmamalıdır. Soba zehirlenmesi, kış aylarında sinsi ölümlere dikkat edilmelidir.
Musa Demir