İç Anadolu’nun yüksek dağ ve tepelerinde ki bölgelerde yetişen kış mevsimin habercisi alıç meyvesi tüketilmeye başlandı. Yaş farketmeksizin bütün vatandaşlar tarafından sevilerek tüketilen alıcın isteğe bağlı turşusu da kuruluyor.
Daha çok kayalık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyveler arasında yer alıyor. Kışın habercisi olarak bilinen ve sonbaharın sonunda vatandaşlarla buluşan alıç meyvesi bir çok evde turşu olarak da tüketilmekte.
Alıç turşu satıcısı Halil Dursun ‘’Alıcın çok faydalı kalp dostu olarak bilinen bir meyve olduğu herkes tarafından biliniyor. Alıcı daha çok kalp ve damar hastaları tercih etmekte. Sinir sistemini yatıştırıcı, hafızayı güçlendirici, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de var. Kalp ve beyne olan kan akışını artırdığı, kalbi düzensiz atışlara karşı koruduğu, kalbin kasılma gücünü artırdığı, kan basıncını dengelediği bilinmektedir alıç tüm vatandaşlar tarafından çocuk, yetişkin, yaşlı bir çok insan tarafından sevilmektedir. Ağaçta bulunan çiçeğinin ise zayıflamak için bire bir olduğu biliniyor. Çiçeği de bu sebeplerden dolayı kullananlar oluyor’’ şeklinde konuştu.
Turşusu Rağbet Görmeye Başladı
Halil Dursun ‘’Ne kadar insanlar genellikle alıcı sadece meyve olarak tüketse de turşusunu da kullanan tüketen bir çok vatandaş var. Bizim her sene belirli müşterilerimiz var onlar gelip satın alıyor, onun haricinde yapımı da kolay yani evinde de alıcı meyve olarak alarak turşu yapan bir çok insan var faydalarından dolayı tüketimi giderek artıyor zaten özellikle Sivas’ta alıcı sevmeyen kimse yoktur’’ ifadelerini kullandı.
GÜNCEL
Yayınlanma: 28 Ekim 2023 - 17:00
Kış Atıştırmalığı Alıç Turşusu
İç Anadolu’nun yüksek dağ ve tepelerinde ki bölgelerde yetişen kış mevsimin habercisi alıç meyvesi tüketilmeye başlandı
GÜNCEL
28 Ekim 2023 - 17:00