Kene vakalarının ard arda ortaya çıktığı bahar ayı ile birlikte, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin herkese umut olan açıklaması bir kez daha gündeme geldi. Herkes soruyor, "Şehrimizin güzide sağlık merkezi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Aşı geliştirme çalışması hakkında 4 yıl önce önemli açıklaması vardı. Bir yıl sonra aşının uygulanacağı dile getirilmişti. Bu çalışma ne oldu?"
Açıklama yapılmıştı
Yıl Haziran 2020, bundan tam 4 yıl önce. Cumhuriyet Üniversitesi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, 2 bin civarındaki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakasının Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde takip edildiğini, bunun da aşı geliştirme konusunda büyük bir tecrübe demek olduğunu ve bu tecrübeyi ürüne dönüştürmek istediklerini vurgulamış, konu hakkında ülkemize ve dünyaya umut olacak açıklamalarda bulunmuştu.
Kelkit Vadisi olarak adlandırılan bölge başta olmak üzere Tokat, Yozgat, Çorum gibi illerde yoğun olarak görülen KKKA virüsüne karşı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından 2017 yılından bu yana sürdürülen aşı çalışmalarında olumlu gelişmeler yaşandığı açıklanmıştı.
Bu kapsamda, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nazif Elaldı ve Prof. Dr. Aynur Engin KKKA hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunmuşlardı.
“Hastaların Yüzde 20’sini Biz Takip Ettik”
Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Türkiye’de ilk resmî tanının 2003 yılında konulduğunu hatırlatarak, “2003 yılından bu yana Türkiye’de yaklaşık olarak bu hastalık 10 bin kişide görüldü. Bu hastalığa yakalananların yaklaşık 2 bin kişiye yakını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanemize geldiler. Yani 2003’ten bu yana hastaların yüzde 20’sini biz tedavi ettik. Son yıllarda bu hastalıkta yaygınlaşma görüldü. 2019 yılı içerisinde bize toplamda 203 vaka gelmişti. Bunlardan 122 tanesine Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı teşhisi konuldu. Geçen yıl 2019 yılında toplamda 15 vatandaşımız bu hastalıktan dolayı vefat etti. 2020 yılı içinde toplamda 122 hastamız geldi şu ana kadar. Bunlardan da 98 kişiye bu hastalığın teşhisi konuldu. Bu yıl içerisinde 8 hastamız hayatını kaybetti.” diye açıklamada bulunmuştu.
Aşı geliştirme çalışmalarına 2017 yılında başladıklarını, 2019 yılında da bu hastalıkla ilgili çalıştay düzenlediklerini anlatan Rektör Yıldız, ayrıca hastalığın ilerleyişine binaen Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği yenileme çalışmaları yapılarak hasta odalarının tek kişilik odalar hâline getirdiklerinin altını çizmişti.
2021'de piyasaya sürülecekti
Aşı çalışmalarında belli bir noktaya geldiklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Yıldız, “Bu aşı çalışması ülkemiz için önemli bir çalışma, üniversitemiz için önemli bir gelişmedir. Bu sene denemelerini yaptıktan sonra aşıyı piyasaya süreceğiz diye düşünüyoruz. Biraz önce söylediğim gibi hastalık bu bölgede çıktığı için hastalar ilk olarak bizim hastanemize geldi. Türkiye genelindeki hastaların yüzde 20’si bize geldi. Bundan dolayı tecrübeliyiz. Hastalığın tüm risklerini biliyoruz, hastalığın özelliklerini biliyoruz. Çok sayıda vaka geldiği için de aşıyı burada yapmak istedik. Aşı noktasında sonuca ulaşmamız üniversitemiz ve şehrimiz açısından önemlidir.” demişti.
Aradan geçen 4 yıla rağmen yapılan çalışma hakkında bu zamana kadar bir açıklama ne yazı ki yapılmadı. Ülkemizin önemli bilim yuvalarından birisi olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında Rektör Alim Yıldız'dan açıklama beklenirken, Sivas'ta bu yönüyle yapılan çalışmanın şu anda ne boyutta olduğu ise merak ediliyor.
Hatice Kurt
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 24 Nisan 2024 - 09:21
Kene vakaları yine arttı, Üniversitemiz ne yaptı?
2017 yılından bu zamana KKKA hakkında çalışmaları olduğunu, bu konuda edinilen tecrübelerle aşı üretimi yapacağını dile getiren Cumhuriyet Üniversitesi'nin aşıdaki son gelişimi merak ediliyor.
ÖZEL HABER
24 Nisan 2024 - 09:21