Hizmet-İş Sendikası Sivas Şube Kadın Komite Başkanı Ayla Kaynar, ev işçilerinin hakları için verdikleri mücadelenin büyüdüğünü ve ev işçilerini Hizmet-İş çatısı altında birleştirdiklerini duyurdu. Kaynar, yaptığı açıklamada, Hizmet-İş’in emek mücadelesini sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da sürdürdüğünü belirterek, sendikanın HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı olarak faaliyet gösterdiğini ve Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ile Avrupa Kamu Hizmetleri Sendikaları Federasyonu (EPSU) gibi uluslararası kuruluşların seçkin bir üyesi olduğunu söyledi.
Hizmet-İş’in 46 yıllık geçmişinde, insan haklarına ve emeğe verdiği değeri vurgulayan Kaynar, sendikanın, "Önce İnsan, Önce Emek" sloganıyla, dil, ırk, cinsiyet ve inanç farkı gözetmeksizin tüm işçilerin haklarını savunduğunu ifade etti. Bugün, belediyelerde ve diğer kamu hizmetlerinde örgütlü olan Hizmet-İş, apartman görevlileri gibi daha önce dışlanmış iş grupları için de mücadele etmişti. Şimdi de Ev işçileri için seferberlik başlattıklarını aktaran Kaynar, 24 Kasım 2022 tarihinden itibaren yürütülen kampanya sonucunda 30.000’den fazla ev işçisinin sendikalarına katıldığını belirtti.
Ev işçilerini "bahçıvan, bekçi, aşçı, dadı, mürebbiye, hizmetçi, özel öğretmen, gündelikçi, temizlikçi kadın, kâhya, uşak, seyis, şoför" gibi tanımlamalarla kategorize eden Kaynar, bu alandaki sorunların da başta sosyal güvenlik, iş güvencesi ve çalışma koşulları olmak üzere çok çeşitli olduğunu dile getirdi. Türkiye'de 1,5 milyon ev işçisinin olduğunu hatırlatan Kaynar, ev işçileri için özel bir yasal düzenlemenin bulunmamasının, bu çalışanların çalışma hayatında birçok zorlukla karşılaşmalarına neden olduğunu söyledi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan 189 sayılı "Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş" sözleşmesine atıfta bulunan Kaynar, bu sözleşmenin ev işçilerinin haklarını güvence altına almak için oluşturulduğunu belirtti. Kaynar, bu sözleşmenin adil çalışma hakları, sendikal haklar, iş güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi pek çok önemli düzenlemeyi içerdiğini belirtti.
Kaynar, Türkiye'deki ev işçilerinin maruz kaldığı temel sorunları da sıraladı: "İşçi sayılmamaları, kayıt dışı çalışma, sosyal güvenceden yoksun olma, düşük ücretler, iş sağlığı ve güvenliği eksiklikleri, psikolojik ve fiziksel taciz, belirsiz iş tanımları, damgalanma ve bilgi eksiklikleri."
Bu sorunlara karşı çözüm önerilerini de paylaşan Kaynar, ev işçilerinin haklarını savunmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için etkin şikâyet mekanizmaları oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ev işçilerinin iş yerlerinin denetiminin kolaylaştırılması ve bu işçilere yönelik ayrı bir kanun çıkartılmasının şart olduğunun altını çizdi. Hizmet-İş Sendikası’nın bu konuda çeşitli kurumlarla işbirlikleri yürüttüğünü belirten Kaynar, SGK, Çalışma Bakanlığı, TÜİK, İŞKUR ve Mesleki Yeterlilik Kurumu gibi kuruluşlarla ortak çalışmalarla ev işçilerinin haklarını güvence altına almayı hedeflediklerini ifade etti.
Kaynar, "Sonuçlandığında ev işçileri, hak ettikleri çalışma şartları ve sosyal haklar için büyük bir adım atmış olacak" diyerek, sendikanın bu mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.
Gülşah Akkaş Yaman
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 06 Ocak 2025 - 15:55
Kaynar: Ev işçileri Hizmet-İş'te birleşiyor
Hizmet-İş Sendikası Sivas Şube Kadın Komite Başkanı Ayla Kaynar: Ev işçileri Hizmet-İş’te birleşiyor.
ÖZEL HABER
06 Ocak 2025 - 15:55