Sivas'ta bazı gıdalar çok yaygın olarak bilinmezler ancak faydalarının öğrenilmesi ile birlikte her evde bulunması gereken yiyecekler arasında yerini alır. Bu gıdalardan birisi de, sağlık açısından fayda sağlayan ayrıca ulaşması da gayet kolay ve az maliyetli gıdalardan birisi olan nöbet şekeridir.
Şeker kamışı ve palmiye ağacının özlerinden elde edilen nöbet şekeri, sofralarımızda kullanılan beyaz şekerin kıvamına gelmemiş bir şeker türüdür. Diğer ismiyle kaya şekeri olarak bilinen nöbet şekeri hiç bir işlem görmemiş, rafine edilmemiş bir şekerdir. Şurubunun özel kalıplara dökülmesiyle kristal şekli verilerek piyasaya sürülmektedir.
Halk arasında en bilinen ve bilinmeyen yönleri ile nöbet şekerinin başlıca faydalarını Sivas aktarlarından Orhun Özfidancı sıraladı.
Aktar Özfidancı ‘’Nöbet şekeri son zamanlarda giderek ve artarak rağbet gören çok faydalı bir üründür. Sivas’ta şiddetli soğuklarda ağızda oluşan yaralar ve daha bir çok hastalık için nöbet şekeri tercih edilebilir. Nöbet şekeri genel olarak ağız içi aft ve uçuk yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur, hafıza güçlendirici özelliği ile hafızayı güçlendirmeye ve alzheimer hastalığından korunmaya yarar, emziren annelerde süt salınımını arttırmaya yardımcı olur, boğaz ve yutak tahrişlerini en aza indirmeye fayda sağlar, ses kısıklığını geçirmeye yardımcı olur, böbreklerde kum oluşumunu engeller ayrıca mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasını sağlar, faranjit, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur’’ ifadelerine yer verdi.
Orhun özfidancı ‘’Nöbet şekerinin bilinen bir zararı yoktur ama özellikle belirtmekte fayda vardır, nöbet şekeri bilinen sofra şekerinin ham halidir, bu durumda şeker hastaları yahut şekere alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktor onayı almadan nöbet şekeri tüketmemeleri kendi sağlıklarının hayrına olacaktır’’ dedi.
Abdullah Alkan
Şeker kamışı ve palmiye ağacının özlerinden elde edilen nöbet şekeri, sofralarımızda kullanılan beyaz şekerin kıvamına gelmemiş bir şeker türüdür. Diğer ismiyle kaya şekeri olarak bilinen nöbet şekeri hiç bir işlem görmemiş, rafine edilmemiş bir şekerdir. Şurubunun özel kalıplara dökülmesiyle kristal şekli verilerek piyasaya sürülmektedir.
Halk arasında en bilinen ve bilinmeyen yönleri ile nöbet şekerinin başlıca faydalarını Sivas aktarlarından Orhun Özfidancı sıraladı.
Aktar Özfidancı ‘’Nöbet şekeri son zamanlarda giderek ve artarak rağbet gören çok faydalı bir üründür. Sivas’ta şiddetli soğuklarda ağızda oluşan yaralar ve daha bir çok hastalık için nöbet şekeri tercih edilebilir. Nöbet şekeri genel olarak ağız içi aft ve uçuk yaralarını iyileştirmeye yardımcı olur, hafıza güçlendirici özelliği ile hafızayı güçlendirmeye ve alzheimer hastalığından korunmaya yarar, emziren annelerde süt salınımını arttırmaya yardımcı olur, boğaz ve yutak tahrişlerini en aza indirmeye fayda sağlar, ses kısıklığını geçirmeye yardımcı olur, böbreklerde kum oluşumunu engeller ayrıca mesanedeki taşların düşmesine yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasını sağlar, faranjit, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur’’ ifadelerine yer verdi.