Sivas'ta artan üretim ve girdi maliyetleri tavuk fiyatlarına yansıdı. Tavuğun “zam şampiyonu” olduğunu belirten kasaplar dükkân kirasından işçi maliyetine, faturalardan yem fiyatlarına kadar artan maliyetlerin et fiyatlarına yansıdığını söyledi.
Yüksek et ve tavuk fiyatları, vatandaşın bütçesini zorluyor. Semt bazında farklılık gösterse de, dana kuşbaşı etin kilosu 360 liradan başlayarak 380 liraya kadar çıkabiliyor. Tavuk kanadının fiyatı ise 170 lirayı aşıyor. Kasap Kadir Polat, kasap esnafının maliyetlerinin arttığını vurgulayarak, “Bir çuval yem fiyatı 100 liraydı, şimdi 450-500 liraya ulaştı. Dükkan kiraları 20 bin lira. Esnaf, bu parayı kazanamıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi maliyeti toplamda 40 bin lira yapıyor. Bir çalışanın sigortası 5 bin lira tutuyor. Ayrıca 7-8 bin lira elektrik faturası ödeniyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor” dedi.
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışı değerlendiren kasaplar, maliyet artışlarına dikkati çekti. Kasap Kadir Polat“Bir kilo et fiyatı 340-350 lira bandındaydı. Şu an 360 lira ile 380 lira arasında değişiyor. Maliyetlerimize kıyasla yapılan zam çok değil. Üretim maliyetleri ve girdi fiyatlarımız çok yüksek. Yem fiyatı 5 katına çıktı. 1 çuval yemin fiyatı 100 liraydı şimdi 450-500 liraya çıktı” dedi. Esnafın girdi maliyetlerinin de katlandığını söyleyen Yardımcı, “Dükkân kiraları 20 bin lira olmuş. Ben ilk kez bu kiraları görüyorum. Bu kadar fırsatçılık olmaz. Esnaf bu parayı kazanmıyor. 20 bin lira kira, 20 bin lira işçi toplamda 40 bin liraya mal oluyor. Bir kişinin sigortası 5 bin lira olmuş. En küçük kasaba bile 7-8 bin lira elektrik faturası geliyor. Bu maliyetler et fiyatlarına yansıyor” diye konuştu.
Tavuğu parçalama yasağı fiyatı artıyor
Tavuk fiyatlarındaki artışa değinen Kadir Polat, “En büyük zam şampiyonu tavuk. Çünkü kasabın tavuğu parçalamasına yasak getirildi. Tavuğu parçalanmış paketlerde satabiliyoruz. Açık satmamız yasak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasak yok. Şu an tavuk fiyatları anormal. Bütün tavuğun fiyatı markasına göre değişmekle birlikte 70-80 lira arasında değişiyor. Normalde tavuk kanat 160-170 lira. Hâlbuki tavuğu biz parçaladığımız zaman 120 liraya satacağız. Vatandaşın ucuza yemesi için yasak kalkmalı” diye konuştu.
GÜNCEL
Yayınlanma: 07 Ekim 2023 - 16:30
Kasap Maliyeti arttı, Tavuk Zama Direnemedi
Sivas'ta artan üretim ve girdi maliyetleri tavuk fiyatlarına yansıdı
GÜNCEL
07 Ekim 2023 - 16:30