Sivas’ta iki evden birinde mutlaka bulunan küp peyniri faydaları ve yapım aşaması ile dikkatlerden kaçmıyor. Sivas’a özel yapımı olan ve binbir zahmetle hazırlanan küp peyniri her kesimden insanın tercihi haline gelmiş durumda.
Küp peynirinin Sivas’ın olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Sebahattin Doymuş ‘’Küp peyniri Sivas’ta mutlaka evde bulunur, yaşlısı genci her insan tüketir, Sivas’ta yapımından dolayı başka hiçbir şehirde yapılmaz şehrimize has bir peynirdir. En az 5 ay toprağın altında kalır beş ay sonra suyunu bırakır topraktan çıkarılır, bu peyniri vazgeçilmez yapanda toprakta bekleme sürecidir bekledikçe lezzetini alır’’ şeklinde konuştu.
Küp Peyniri Faydaları
Küp peynirinin en başta tok tutmaz özelliği olduğunu aktaran Doymuş, ‘’Küp Peynirinin bilinen en büyük yararları kemikleri güçlendirmesidir. İçeriğindeki kalsiyum minareli sayesinde kemikleri güçlendirir, diş sağlığını korur. Organik Küp Peyniri kanser riskini azaltır. İçerisinde bulunun bazı maddelerin kanseri önlemede yardımcı olma özelliği görülmüştür. Kahvaltı da yedikten sonra saatlerce tok tutar, insanı dinç tutar’’ dedi.
Sivas Küp Peyniri
Sivas Küp Peyniri; İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinin tamamında yapılan çömlek peynirinin Sivas’taki uyarlamasıdır. Yağlı peynirin ikinci bir işlemden geçmesi ve suyundan arındırılması ile lezzet ve aroma olarak zenginleştirilmesi ile elde edilen çömlek peynirleri içinde en iyi bilinenlerinden biri de Sivas Küp Peyniridir.
Özel olarak seçilen tam yağlı peynir kaya tuzu ile tuzlanır ve küpün içine sıkıştırılarak konur. Peynir içeride su ve hacim kaybedeceği için küpün içine mümkün olduğunda bol miktarda peynir konur. Sivas Küp Peynirine lezzet vermesi için peynire katık olarak çörek otu ve aromasını geçirmesi istenilen çeşitli otlarla zenginleştirilir.
Küp içine peynirin yerleştirilmesi bittikten sonra küpün ağzı temiz bir tülbent veya üzüm yaprağı ile sıkıca kapatılır. Sonrasında bu ağız hamurla veya ıslatılmış temiz toprakla sıvanır. Son olarak hazırlanan bu küp ağzı aşağıya gelecek biçimde toprağa gömülür veya evlerin bodrum kısmına yerleştirilir. Bu aşamada küpün içindeki peynir için ideal bekleme sıcaklığı 8-9 derecedir. İki - üç aylık bekleme süresinin sonunda, suyu süzülen ve içine katılan otların aromasını iyice sindiren Sivas Küp Peyniri sofraya konmaya hazırdır.
GÜNCEL
Yayınlanma: 25 Eylül 2023 - 17:30
Kahvaltının Vazgeçilmezi; KÜP PEYNİRİ
Sivas’ta iki evden birinde mutlaka bulunan küp peyniri faydaları ve yapım aşaması ile dikkatlerden kaçmıyor
GÜNCEL
25 Eylül 2023 - 17:30