Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan diyetisyen Hilal Çiçek, kişilerin günlük enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarını her öğünde yeterli ve dengeli bir şekilde alması gerektiğini ifade ederek, kahvaltının bu öğünler arasındaki ilk ve en önemlisi olarak bilindiğini belirtti.
“Kahvaltının atlanılması, yapılmaması veya yetersiz yapılması yetersiz besin öğesi alımına neden olmakta ve bu durum genellikle günün geri kalan öğünlerinde telafi edilememektedir.
Vücut uyku halinde de çalışır. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Geçen süre zarfında vücut, besinlerin hepsini kullanır. Kahvaltıyla ise kullanılabilir enerji düzeyini yükseltip, beyin için gerekli enerji sağlanır bu da etkin öğrenmeyi sağlar” diyerek açıklamada bulunan Hilal Çiçek, kahvaltı yapılmazsa yorgunluk, baş ağrısı ve dikkatsizlik gibi problemlerin ortaya çıkacağına dikkat çekiyor. Kahvaltısız günün dezavatajlarını da şöyle sıralıyor:
“Ayrıca çocuklar da okul başarısı düşer. Bilgilerin hafızaya yerleşebilmesi, etkin başarının sağlanabilmesi için özellikle çocuklarda kahvaltı şarttır.
Yorgunluk ve açlık hissi ortaya çıkarken vücudun bağışıklık direncini kırdığı için daha sık hasta olma sebeplerinde de olabilir.
Kahvaltıda protein miktarı yeterli olursa yetişkinlerde de iş performansı ve tepki hızı artar. Kahvaltı öğünü atlandığı zaman ise kavrama ve anlama gücü düşer, iş verimi azalır.
Ayrıca kahvaltı atlayan bireyler egzersiz esnasında baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi sıkıntılar yaşarlar. Protein içeriği düşük olan bir kahvaltının yapılması sonraki saatlerde kan şekerinin açlık seviyesinin altına düşmesine sebep olur.”
Bir kahvaltı öğününde tercih edilebilecek besin kaynaklarına örnek olarak ise Diyetisyen Hilal Çiçek şunları öneriyor:
“Protein kaynağı olarak en iyi kalite yumurta eklenebileceği gibi peynir, sucuk, pastırma, kavurma da eklenebilir.
Yararlı yağlar içeren zeytin, ceviz, fındık badem gibi tohumlarda eklenebilir.
Bol yeşillikli özellikle protein kaynaklarında ki demir emilimini arttıran C vitamini kaynaklarından yeşil-kırmızı biber, kıl biber, roka, tere, kuzukulağı gibi mevsimine uygun yeşillikler eklenebilir.
Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ekmekler eklenebildiği gibi sürekli olmamak kaydıyla börek,simit,poğaça gibi ev yapımı ürünlerde eklenebilir.
Kısaca sağlıklı olduğu kadar düzenli olan bir kahvaltıyla güne başlamak beden sağlığımız için çok önemlidir.”
Gülşah Akkaş Yaman
“Kahvaltının atlanılması, yapılmaması veya yetersiz yapılması yetersiz besin öğesi alımına neden olmakta ve bu durum genellikle günün geri kalan öğünlerinde telafi edilememektedir.
Vücut uyku halinde de çalışır. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Geçen süre zarfında vücut, besinlerin hepsini kullanır. Kahvaltıyla ise kullanılabilir enerji düzeyini yükseltip, beyin için gerekli enerji sağlanır bu da etkin öğrenmeyi sağlar” diyerek açıklamada bulunan Hilal Çiçek, kahvaltı yapılmazsa yorgunluk, baş ağrısı ve dikkatsizlik gibi problemlerin ortaya çıkacağına dikkat çekiyor. Kahvaltısız günün dezavatajlarını da şöyle sıralıyor:
“Ayrıca çocuklar da okul başarısı düşer. Bilgilerin hafızaya yerleşebilmesi, etkin başarının sağlanabilmesi için özellikle çocuklarda kahvaltı şarttır.
Yorgunluk ve açlık hissi ortaya çıkarken vücudun bağışıklık direncini kırdığı için daha sık hasta olma sebeplerinde de olabilir.
Kahvaltıda protein miktarı yeterli olursa yetişkinlerde de iş performansı ve tepki hızı artar. Kahvaltı öğünü atlandığı zaman ise kavrama ve anlama gücü düşer, iş verimi azalır.
Ayrıca kahvaltı atlayan bireyler egzersiz esnasında baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi sıkıntılar yaşarlar. Protein içeriği düşük olan bir kahvaltının yapılması sonraki saatlerde kan şekerinin açlık seviyesinin altına düşmesine sebep olur.”
NELER YENİLMELİ?
Bir kahvaltı öğününde tercih edilebilecek besin kaynaklarına örnek olarak ise Diyetisyen Hilal Çiçek şunları öneriyor:
“Protein kaynağı olarak en iyi kalite yumurta eklenebileceği gibi peynir, sucuk, pastırma, kavurma da eklenebilir.
Yararlı yağlar içeren zeytin, ceviz, fındık badem gibi tohumlarda eklenebilir.
Bol yeşillikli özellikle protein kaynaklarında ki demir emilimini arttıran C vitamini kaynaklarından yeşil-kırmızı biber, kıl biber, roka, tere, kuzukulağı gibi mevsimine uygun yeşillikler eklenebilir.
Karbonhidrat kaynağı olarak tam tahıllı ekmekler eklenebildiği gibi sürekli olmamak kaydıyla börek,simit,poğaça gibi ev yapımı ürünlerde eklenebilir.
Kısaca sağlıklı olduğu kadar düzenli olan bir kahvaltıyla güne başlamak beden sağlığımız için çok önemlidir.”
Gülşah Akkaş Yaman