İstanbul’da ilk kurulan dernek Sivas yüksek talebe öğrencilerine yardım derneği kuruldu, ardından 1987 yılında Sivas Hizmet Vakfı kuruldu. Kurucular arasında eski bakanlardan Mehmet Mükerrem Taşcıoğlu, eski Sivas Valisi Lütfi Tuncel, eski Belediye Başkanı Bekir Timurboğa, merhum Uğur Sarısözen, Hüseyin Yıldırım, merhum Prof.Dr. Baki Sübütay, merhum iş insanı Nurettin Koçak gibi isimler tarafından kurulmuş olan Vakıf, birinci önceliği üniversite öğrencilerine burs vermek idi.
Ardından Sivas Dayanışma Derneği kuruldu. 1996 yılında Sivaslılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı hizmete girdi. Vakıf’ta Muhsin Kaya, Salih Şahin, Hilal Karasoy, Neşet Çevik, Recep Çelik kurucular kurulundan oluşan Sivaslılar Vakfı’nın ilk önceliği üniversite öğrencilerine burs vermek oldu. Sivas kültürünü yaşatmak için bir çok etkinlik yapan Vakıf, ulusal televizyonlarda Sivas adına etkinlikler yaptı. Ayrıca TRT’de Arapça, Kürtçe yayınlanan kanallarında, yine Rumeli Televizyonunda Sivas’ı tanıtan programlar yaptı. Gülhane etkinliklerinde Sivas’ı tanıtan ilk Sivas günlerini Sivaslılar Vakfı gerçekleştirdi.
Sivas’ın tanınmış yazar ve edebiyatçılarını üniversite öğrencileri ile buluşturarak çalışmalarını sürdüren Vakıf bu anlamda çalışmalarına devam etti. Daha sonra 2004 yılında gayri resmi olarak Sivaslılar Vakfı, Sivas Platformu adı altında Sivaslı siyasileri İstanbul’da temsilde adalet düşüncesi ile Belediye başkanlığına ve milletvekili olabilmeleri doğrultusunda siyasi partilere baskı yapıldı ve Maltepe - Samandıra belediye başkanlığına Sivaslı başkanlar adaylar getirildi. İstanbul’da Sivas nüfusu ilk sırada olmasına rağmen Sivaslılar pek yer verilmiyordu.
Bu adaletsizliğin önüne geçmek için çok toplantılar yapıldı, siyaset Sivas’ın önüne geçince netice alınamadı. Sivas gitti, siyaset geldi ve İsmail Erdem başkanlığında Sivas platformu kuruldu. Sivas’tan ziyade şahsi siyasetin ön planda tutulduğu, tamamen siyasi düşüncelerle kurulan bu platform ile kurucu başkanı ilk aşamada Sancaktepe Belediye başkanı oldu, akabinde Milletvekili oldu, bu yetmedi federasyon ve konfederasyon kurdu. Bu konfederasyona rakip olarak 2014 yılında Avcılar eski Belediye Başkanı Handan Toprak Benli tarafından Sivas Dernekleri Konfederasyonu kuruldu.
Böylece İstanbul’da bu seferde sağ ve sol ayrımı başlamış, böylece konfederasyon altında Sivas’ın siyasi rantı paylaşılmaya başlandı. Bu kuruluşların içi boş tamamen siyasi kendilerini bir yerlere getirmek adına Sivas’ın siyasi rantını yemek adına Sivas günleri adı altında siyasilerin boy gösterdiği bir panayıra dönüştü. Bu ranttan istifade etmek için 30’dan fazla Federasyon kuruldu, istisnasız hepsi siyasi rant peşinde, siyasi rantından pay alma derdine düştüler. Kimisi meclis üyeliği, kimisi partide yönetime girmek hedefleriyle Sivas adında kurdukları dernekler, federasyonlar çöplüğüne döndü.
Son marifetleri İstanbul’da Yenikapı’da bir konfederasyon, Kağıthane’de diğer konfederasyon iki ayrı yerde Sivas günleri yapılıyor. Böylece bu iki konfederasyon zaten birlik içinde olmayan Sivaslılara bu seferde ikilikleriyle birlik oluşturmadılar.
Bu etkinlikleri aslında siyasetten uzak Sivaslılar için çalışan iki güzide vakıf olan Sivas Hizmet Vakfı ile Sivaslılar Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Vakfı’nın yapması gerekirken, siyaset odaklı konfederasyonlar Sivaslıların birliğine ve dirliğine yönelik etkinlikler değil, bir panayır havasında etkinliklere imza atarak Sivaslıları temelli soğuttular.
Sivaslıların birliğini sağlayacak olan ancak Sivaslılar ile bir hareket eden Sivas Hizmet Vakfı ve Sivaslılar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı birlikteliğiyle gerçek Sivas Günleri gerçekleştirilebilir. Yoksa Sivas kültüründen bihaber olan kuruluşların yapacağı Sivas Günleri bir panayırdan öteye geçemez. Bunun son örneği ise standların ranta çevrilmesidir. 9 metrekarelik bir satndın 50-60 bin TL gibi rakamlarla kiraya verilmesi bunu kanıtlamaktadır.
Sivaslıların birliğini talep eden Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun, bu görüşü nedeniyle İstanbul'da ki Sivas Tanıtım Günleri programlarına katılmayacağını beyan etmişti.
Bahar Hızar