Konu hakkında açıklamada bulunan Büşra Kızıltaş, "Çiftlerle çalışırken en sık duyduğum yakınmalar partnerlerin birbirlerinde değiştirmesini beklediği özellikler veya davranışlar oluyor. Bu bir kişilik özelliği, alışanlık veya hareket olabiliyor. Her iki partnerde o ilişkide memnun olabilmek için karşı tarafın değişmesi gerektiğini düşünüyor.
Bu durum size tanıdık geldi mi? Fakat istediğiniz değişim muhtemelen olmayacak çünkü bireyler kişiliklerine saldırı hissettiklerinde o ilişkide bulunmak istemeyeceklerdir. Sürekli sorunların konuşulduğu çözümler ve ihtiyaçlar üzerine paylaşım yapılmadığı ilişkilerde ilişki tatmininin düşük olması olası bir sonuçtur.
Ayrıca yapılan araştırmalar birçok problemin çözülmeyeceği ve zaten uzun yıllardır ilişkide varolan sorunlar olduğunu saptamıştır. Ünlü çift terapisi John Gottman problemlerin %69’unun çözülmediğini ifade etmektedir" dedi.
Büşra Kızıltaş açıklamasında şunları ifade etti:
"İlişkilerde ihtiyaçlarımızı ifade etmek ve partnerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilmek ilişkiyi güçlendirmek için yapılacak ilk adımdır. Bir yandan sizden ‘anlatsam da dinlemez’ yakınmalarını duyar gibiyim. Peki kaçımız suçlama, eleştiri, aşağılama gibi olumsuz iletişim yöntemlerini kullanmadan ihtiyaçlarımızı ifade etmeye çalıştık.
Sorunu konuşmak yerine eşimizi duymaya ve anlamaya gönüllü olduk? Ya da ilişkide yok olma konusuna gelirsek ne zamandır ilişkimizde tüm beklentimizi düşürerek daha azıyla yetinmeye başladık? Çatışmadan sürekli kaçıyor muyuz?Ya da ilişki içerisinde çatışmanın olmaması gerektiğini düşünen, sık sık alttan alan, kendi ihtiyaçlarını sürekli erteleyen partnerin o ilişkide var olabilmesi ne kadar mümkün olacaktır? Tüm bu sorular ilişkide kendiniz olarak ne kadar var olduğunuzu size gösterecektir.
Lütfen bu soruları partneriniz için de düşünmeye başlayın. İlişkilerde sorumluluk alarak etkiyi kabul ederek, ihtiyaçları dile getirererek ve olumlu yönleri arttırarak güçlü bir ilişkiyi inşa edebiliriz.
Sağlıklı ve güçlü ilişkiler kuran kişilerin daha az hastalığa yakalandığını, daha fazla para kazandığını, daha uzun ömürlü olduğunu, stres verici olaylarla daha iyi başedebildiğini biliyoruz. Peki güçlü bir ilişki için ne yapabiliriz?
Partnerinizi çabalarını takdir edin ve olumlu özellikleri daha fazla fark etmeye çalışın,
Bir sorun üzerine konuşmadan önce olumlu şeyler üzerine konuşun daha sonra sorundan bahsedin,
Kendi istek ve ihtiyaçlarınızı eleştiri, suçlama olmadan ifade etmeye çalışın,
İlişkilerde çatışma olacaktır fakat çatışmayı yönetme biçiminiz önemlidir. Bunun için gerekiyorsa uzman desteği alabilirsiniz,
İlişkinizin başladığı dönemleri hatırlayın ve o dönemdeki ritüellerinizi tekrarlayın,
İlişkinizi güçlendiren inançlarınızı not alın ve sık sık okuyun,
Partnerinizin nelerden hoşlandığını öğrenin onun sevgi diline hitap etmeye çalışın,
Bireysel olarak duygularınızı ifade etmenizi engelleyen düşüncelerinizi fark edin, geçmişiniz bugunü etkilemek zorunda değil.
Güçlü bir ilişkiyi inşa etmek zaman alsa da partnerlerin bu ilişki için istekli olması ve aktif katılımı başarı oranını arttıracaktır. Güçlü bir ilişki için mükemmel partner bulmak değil ilişkiyi kendimizin en iyi haliyle inşa etmek önemlidir."
Gülşah Akkaş Yaman