Koyulhisar Ziraat Odası Başkanı Vedat Canan, "Sulama tarımında Koyulhisar'ın baştacı olan domatesimiz ne yazık ki su olmaması nedeniyle oldukça zor günler geçiriyor. İklim değişikliğinin domatesimiz başta olmak üzere diğer ürünlerimizi de sıkıntıya sokmuş durumda" dedi.
Şekli, tadı, kokusu ve aromasıyla diğer domateslerden kolayca ayırt edilebilen Koyulhisar domatesi sofralık olarak bilinir, salça yapımında da kullanılır. Nakliyeye dayanıklı olmadığını için hasattan sonra kısa sürede tüketilmesi gereken 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan (TÜRKPATENT) 100 yıllık ata tohumundan üretilen Koyulhisar domatesi, Mayıs ayının 15'inde fidelemesi yapılır, Ağustos ayının sonlarına doğru hasadı gerçekleştirilir.
Son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri ile birlikte kuraklığın domatesleri etkilemeye başladığını, özellikle Eylül 15'inden sonra kırağın domatesleri mahvettiğini ifade eden Başkan Canan, "Sulu tarımda Koyulhisar ilçemiz de susuzluk çekiyor. Ürünlerimiz ne yazık ki tarlada yanıyor" şeklinde konuştu.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 12 Eylül 2024 - 18:03
İklim değişikliği Koyulhisar domateslerini de etkiledi
Sivas Koyulhisar Domatesleri de iklim değişikliğinde etkilenen ürünlerden. Vedat Canan, "Ağustos ayının sonunda toplanan domatesimizde istenen verimi alamadık" dedi.
ÖZEL HABER
12 Eylül 2024 - 18:03