Selçuklularla birlikte Sivas’a gelen halı dokumacılığı günden güne kaybolurken, Sivas halısının yeniden canlandırılıp, tescillenip tüm dünyaya pazarlanması bekleniyor.
13. yüzyılda Sivas, önemli yollarının üzerinde bulunmaktaydı. Sivas Selçuklular döneminde doğulu ve batılı tüccarların mal alışverişi yaptığı, milletlerarası bir ticaret merkezi görevi görüyordu. Kentte alınıp satılan eşyalar arasında yün, tiftik, keçe ve halı önemli bir yer tutuyordu. Tarihi Anadolu Selçuklarına kadar inen Sivas Halıcılığı gün geçtikçe unutulmaya yüz tuttu. Şehrin tarihi ve ticareti açısından önemli bir yere sahip Sivas Halısının neden hala tescillenmediği ise akıllarda soru işareti bırakıyor.
2012 yılında coğrafi işaret alan Şarkışla Kilimi’ni işaret eden vatandaşlar Sivas halısının da tıpkı Isparta halısı gibi ön plana çıkarılmasını bekliyor.
Her ilmeğinde bin bir emek olan Sivas halısının üzerindeki motiflerin ise kendine has mesajları bulunuyor. İşte halıların üzerindeki bazı motiflerin dili;
Sandık: Evlilik ve çocuk sahibi olma arzusunu dile getirir.
Saçbağı: Dokunan halıya eklenen saç motifi, evlilik ve ölümsüzlüğe olan isteği yansıtır.
Suyolu: Yeniden doğuşun, bedensel ve ruhsal yenilenmenin, yaşamın akışkanlığının ve sürekliliğin sembolüdür.
Yıldız: Mutluluğun ve saadetin sembolüdür.
Hayat Ağacı: Yaşamdan sonrasına olan inancı temsil eder.
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 03 Eylül 2023 - 16:30
Her İlmeğinde Emek Olan Sivas Halısı Unutuluyor mu?
Selçuklularla birlikte Sivas’a gelen halı dokumacılığı günden güne kaybolurken, Sivas halısının yeniden canlandırılıp, tescillenip tüm dünyaya pazarlanması bekleniyor
ÖZEL HABER
03 Eylül 2023 - 16:30