Bir dönemin en popüler kavramlarından olan sefer tası geri mi dönüyor? Lokanta, restoran, kafe gibi mekanların hızla artışı ile yemeklerini yanında taşıyan kişi sayısı azalmaya başladı. Fakat son dönemde gerek diyet kültürü gerek sürdürülebilir yaşam kavramı ile sefer tası popülerliğini tekrar kazanmaya başladı. Önce gelin plastik gıda ambalajlarına bir bakalım.
Dünya çapında üretilen plastiklerin %60 ‘ı gıda ambalajları için kullanılıyor. Bu da 2015 yılında üretilen 380 milyon metre plastiğin, 228 milyon metresinin gıda ambalajı olduğu anlamına geliyor. Peki bunların doğada çözünme süresini biliyor muyuz? Strafor 5000 yıl – 2 milyon yıl arası, plastik 1000 yıl, plastik tabak 500 yıl, pet şişe 400 yıl. Yani plastik tabak ile sunulan bir yemeği insan ortalama 3-4 saatte sindirirken; doğa plastiği 500 yılda sindiremiyor.
WWF ( Dünya Doğayı Koruma Vakfı)’nin yayınladığını Plastik Raporuna göre;
Akdeniz’deki atıkların %95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor. Akdeniz’e en çok plastik atık atan ülke ise Türkiye ve günde 144 ton kadar atılıyor.
Plastik ürünlerin içerdiği Bisfenol A ve Flalein maddeleri, gıda ile insana geçiş yaptığı zaman, kanserojen etkinin yanında; tiroid bezini, pankreası, üreme sistemlerini etkilediği ve kısırlığa neden olduğu, plastik ürünleri fazla kullanan kişilerde, özellikle karaciğer enzimlerinin yükseldiği ve karın yağlanmasının arttığı da tespit edilmiştir. Ayrıca bu maddeler çocuklarda genetik yapıyı değiştirebilmekte, davranış bozukluklarına sebep olabilmektedir.
Gıda satın alırken ambalajların üzerinde yazan numaralara dikkat edilmelidir. Numarasız olan, üzerinde 3,6 ve 7 numaralar yazanlardan kaçınmak ve gıda ile temasını engellemek gerekmektedir. 3 numara PVC, 6 numara polistiren ( Plastik çatal-bıçak-tabak-kaşık vb., hazır paketlerde sunulan fast food paketleri ve kuru yemiş kaplarında kullanılır ve zararlı bir plastik) ve 7 numara diğer plastik türü (bazı pet şişeler ve yemek saklama kaplarında kullanılır, oldukça zararlıdır)
Plastiğin insana ve doğaya verdiği zararları kısaca anlatmaya çalıştım. Peki, bu noktada yemeğimizi yanımızda taşırken hangi paketleme ürünlerini kullanmak gerekir?
1-Cam Kaplar;
Yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir, temizlemesi ve taşıması kolay ürünlerdir. Kırılmadığı sürece plastikten 3,5 kat daha fazla ömre sahiptir.
2-Paslanmaz Çelik;
İşte sefer tasları sahnede yerini alıyor. Darbeye dayanaklı, paslanmaz, ısıya dayanıklı, yeniden kullanılabilir ve dönüştürülebilir olması gıda için en iyi seçimlerdendir.
3-Bambu;
Bambu biyolojik olarak parçalanabilen dayanıklı bir gıda saklama ürünüdür. Fakat cam ve paslanmaz çelik kadar dayanıklı değildir. Hem evimiz de hem de iş hayatımızda plastikten kaçınmak imkansız hal almış olsa da artık geri dönüştürebilir ve ekolojik ürünlere erişim çok kolaylaştı. Bu noktada ihtiyacımıza yönelik ekolojik ürünler tercih ederek hem sağlığımızı hem doğayı hem de cebimizi korumak çok kolay. Siz de yemeklerinizi yanınızda taşıyarak içeriğini bildiğiniz şekilde beslenebilir; plastik kullanımını azaltarak doğaya gereken önemi verebilirsiniz. Ne sağlığınızın ne de bu Dünyanın bir yedeği yok. Sağlıklı günler dilerim.
Bambu biyolojik olarak parçalanabilen dayanıklı bir gıda saklama ürünüdür. Fakat cam ve paslanmaz çelik kadar dayanıklı değildir. Hem evimiz de hem de iş hayatımızda plastikten kaçınmak imkansız hal almış olsa da artık geri dönüştürebilir ve ekolojik ürünlere erişim çok kolaylaştı. Bu noktada ihtiyacımıza yönelik ekolojik ürünler tercih ederek hem sağlığımızı hem doğayı hem de cebimizi korumak çok kolay. Siz de yemeklerinizi yanınızda taşıyarak içeriğini bildiğiniz şekilde beslenebilir; plastik kullanımını azaltarak doğaya gereken önemi verebilirsiniz. Ne sağlığınızın ne de bu Dünyanın bir yedeği yok. Sağlıklı günler dilerim.