Okulların açılması ardından derslerde de yoğunluk artmaya başladı. Sivas’tan Eğitim Uzmanı Naci Koçak’tan öğrencilere ders çalışma yöntemi hakkında önemli uyarılar var. Bizim Sivas’a açıklamada bulunan Uzman Naci Koçak, “Sevgili gençler, kendi hayatınızı şekillendirmek, hayallerinize ulaşmak ve başarılı olmak sizin elinizde. Bu yolda da en büyük aracın ders çalışmak. Ders çalışmak sadece sınavları geçmek için değil aynı zamanda yeteneklerinizi ve güçlü yönlerinizi de keşfetmeniz için bir fırsattır.
Son anda bir hayal kırıklığı yaşamamak için ders çalışma programınızı disiplinli, düzenli ve planlı bir şekilde oluşturmalısınız. Ders çalışma programı oluşturmak için de bazı noktalara dikkat etmek gerekir” dedi.
Dikkat edilecek noktalar
Ders çalışma programı oluşturmak için dikkat edilecek noktalara işaret eden Naci Koçak şunları ifade etti:
“Hedef Belirleme: Kısa vadeli ve uzun vadeli hedefler belirleyebilirsiniz. Günlük ve haftalık neyi başarmak istediğinizi açık bir şekilde belirleyebilirsiniz.
Zaman Yönetimi: İdeal olarak her gün belirli saatlerde çalışmaya odaklanabilirsiniz.
Önceliklendirme: En zorlandığınız ders veya konuları sabah saatlerinde çalışmak daha verimli olabilir. Ayrıca hangi derslerin daha fazla tekrar gerektirdiğine karar vererek o derslere daha fazla zaman ayırın. Hangi gün hangi dersleri çalışacağını belirle. Haftanın her gününe farklı dersler koyarak dengeli bir şekilde çalışabilirsiniz. Aynı dersi sürekli çalışmak yerine konuları farklı günlere yayabilirsiniz.
Tekrar ve Pekiştirme: Öğrendiklerinizi unutmamak için belirli aralıklarla tekrar edin. Öğrendiklerinizi de pekiştirmek için test çözmek ve özet çıkarmak faydalı olacaktır. Her konu bitiminde veya haftalık çalışma sonunda ilgili konulardan test çözümü yapın. Gerçek sınavlarda karşılaşabileceğiniz soru tiplerine aşina olun. Sınav formatına uygun deneme sınavlarını da belirli aralıklarla çözerek zaman yönetimini öğrenin.
Motivasyonu Koruma: Yorulduğunuzda ara vermeyi unutmayın. Kendinize molalar vermek zihinsel olarak da iyi gelecektir. Ayrıca kısa vadeli hedeflerinize ulaştığınızda kendinizi küçük ödüllerle mutlu edebilirsiniz.
Uyku ve Beslenme: Beyninizin öğrendiklerini işlemesi ve dinlenmesi için yeterli uyumaya özen gösterin. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak enerjik olabilmek için de dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edin.”
Etkili ders çalışma nasıl olmalı?
Ders çalışma metodları, öğrenme sürecini daha verimli ve etkili hale getiren stratejiler olduğunu belirten Koçak, “Farklı ders çalışma yöntemleri, bireylerin öğrenme tarzına ve konuya göre değişebilir. Sizler de kendinize en uygun yöntemi bularak başarılı olabilirsiniz. Etkili ders çalışma yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:
Pomodoro Tekniği: 25 dk boyunca tam odaklanarak ders çalışın ve ardından 5 dk ara verin. 4 set çalıştıktan sonra 30 dk ara verin.
Aktif Tekrar: Bir konuyu çalıştıktan sonra kitabı kapatıp öğrendiklerinizi hatırlamaya ve kendi cümlelerinizle anlatmaya çalışın. Bilmediğiniz noktaları yeniden çalışın. Bu yöntem beynin hatırlama yeteneğini geliştirir ve öğrenilen bilginin uzun süreli hafızada kalmasını sağlar.
Feynman Tekniği: Bir konuyu öğrenmeye çalışırken bu konuyu başkasına öğretiyormuş gibi basit bir dilde anlatmaya çalışın. Anlatırken zorlandığınız yerleri tekrar öğrenin. Bu yöntem konunun tam olarak anlaşılmasını sağlar.
Zihin Haritaları: Ana konu başlığını merkezde yer alan bir daireye yazın. Ardından ana başlıkla ilişkili alt başlıkları dallar şeklinde yazın. Bilgileri görsel olarak organize edin. Bu yöntem konular arasındaki bağlantıları görmeyi kolaylaştırır.
Yukarıda verilen yöntemlerin yanısıra soru cevap yöntemi, grupla çalışma ders notu çıkarma, öğrenme kartları, görsel ve işitsel materyaller kullanma gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Gülşah Akkaş Yaman