Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Arasındaki Farklar: Hangi Durumda Hangi Sigorta? Trafiğe çıkan araç sahipleri, kendilerini Kasko ya da Trafik Sigortası gibi güvenli opsiyonlarla koruma altına alır. Bu koruma, büyük ölçüde maddi hasara odaklansa da çeşitli özel poliçelerle kişiye özel bir sözleşme oluşturulabilir. En uygun trafik sigortası konusunda henüz kararsızsanız özellikle kişisel beklentilerinizi ve bütçenizi temel kriterler olarak değerlendirmelisiniz.
Trafik Sigortası tavan fiyatları her sene resmi düzeyde güncellenir. Bu fiyatları inceleyerek daha doğru bütçe değerlendirmeleri yapabilirsiniz. Peki en iyi Trafik Sigortası hangisi? Kasko Sigortası zorunlu mu? Trafik Sigortası kimin zararını karşılar? Bu tip soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.
Kasko, ülkemizde resmi olarak zorunlu tutulmayan bir sigorta türüdür. Kasko, motorlu taşıtların hareket halinde ya da durur pozisyondayken çeşitli nedenlerden ötürü hasar almasıyla beraber sigortalı kişiye ödenmesi gereken tazminat olarak tanımlanabilir. Kasko, aynı zamanda Kara Taşıtları Sigortası olarak da bilinir. Her ne kadar Türkiye’de zorunlu tutulmasa da Kasko sigortasını kendi aracı için yaptıran kişi sayısı bir hayli fazladır. Kasko sigortası sayesinde aracı korumak ve oluşacak hasarı karşılamak mümkün hale gelir.
Kasko’da hem teminat hem de limit değerleri sigortalı kişinin tercihlerine göre değişir. Sigortalı isterse ek teminatlarla çok daha kapsamlı bir koruma sağlayabilir. Ek teminatlara; çekici hizmeti ya da ikame araç gibi başlıkları örnek olarak sıralamak mümkündür. Kasko’da sözleşme süresi tam olarak 1 senedir. 1 yılın sonunda sigortalının isteğine bağlı olarak yeni bir poliçe oluşturmak mümkündür. Bu aşamada sürücünün performansı, yeni teklifin içeriğini doğrudan etkiler. Şirketler risk durumlarına göre kişiye özel tekliflerde bulunabilmektedir.
· Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası her araç için mecburidir ancak Kasko tamamen isteğe bağlıdır.
· Trafik Sigortası karşı tarafın mağduriyetini ortadan kaldırmayı amaçlar. Kasko’da ise sigortalının mağduriyeti önceliklidir.
· Trafik Sigortası’nda limitler her sene sadece Hazine Müsteşarlığı’nca resmi olarak belirlenir ve açıklanır. Eğer Trafik Sigortası için saptanan limitler oluşan hasarı karşılama konusunda yetersiz kalmışsa bu durumda sigortalı kalan tutarı cebinden ödemekle yükümlüdür. Kasko’da ise sigortalı sözleşme öncesinde tüm kriterleri ve teminatları kendi ihtiyaçları ölçüsünde belirleme hakkına sahiptir. Tabii bu durum, sigorta primlerinin de kişiden kişiye değişmesine neden olmaktadır.
· Kasko’yu dilediğiniz zaman iptal edebilirsiniz ancak Trafik Sigortası sadece araç satışı sonrasında iptal edilir.
Bülten Haber
GÜNCEL
Yayınlanma: 17 Temmuz 2024 - 17:57
Güncelleme: 17 Temmuz 2024 - 18:32
Hangi Durumda Hangi Sigorta kullanılır?
Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası Arasındaki Farklar: Hangi Durumda Hangi Sigorta?
GÜNCEL
17 Temmuz 2024 - 17:57
Güncelleme: 17 Temmuz 2024 - 18:32