Kim bakacak?
Sivas Küçük Minare Mahallesi’ne ismini veren Güdük Minare, bakımsızlığı nedeniyle vatandaşlar tarafından tepki çekiyor. “Kim bakımını yapacak?” diye soran mahalle sakinleri ise, yetkilileri göreve davet ediyor.
Sivas’ın en sakin mahallelerinden birisi olan Küçük Minare Mahallesi’nde bulunan 676 yıllık tarihiyle geçmişi geleceğe yansıtan Güdük Minare (Şeyh Hasan Bey Türbesi), mahallenin sakin olması etkisini bu tarihi yapıyı da etkilemiş durumda. Paslanmış kapısı, bahçe ve minare üzerinde uzamış otları ve yıpranan yapısıyla bakıma muhtaç olduğunu gösterirken, mahalle sakinleri tek bir soru soruyor: “Kim bakımını yapacak?”
Tarihi yapıyı görmek isteyen turistlerin de Güdük Minare’nin bakımsızlığına dikkat çektiklerini belirten mahalle sakinleri, “676 yıllık bu tarihimiz ne yazık ki hakettiği ilgiyi görememektedir. Vakıflar Müdürlüğü veya Sivas Belediyesi’nin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz” dediler.
Gelen turistlerin özellikle bakımsızlığa dikkat çektiğini, memnuniyetsizliklerini dile getirdiklerini belirten mahalle sakinleri, bir de en büyük sorunun Güdük Minare çevresinin otopark gibi kullanılması olduğunu belirterek, “Otopark sorunu nedeniyle tarihi eserimizin çevresi park eden araçlarla doluyor. Bu durumda Güdük Minare’nin görünümünü etkileyen hususların başında geliyor” şeklinde konuştular.
676 YILLIK MİRAS: GÜDÜK MİNARE
Güdük Minare, Eretnaoğulları’nın kurucusu Alâeddin Eretna tarafından 1347’de ölen büyük oğlu Şeyh Hasan bey için yaptırılmıştır. Dikilitaş mahallesi Atatürk caddesi üzerinde bulunan ve üstü yıkılmış bir minareye benzetilen şeklinden ötürü bu adla anılan türbe Dabas Tekkesi olarak da bilinmektedir.
Yapı, kesme taştan kübik bir alt kısımla onun üzerine oturan silindirik tuğla ikinci kısımdan teşekkül etmiş ve üstü konik bir külâhla örtülmüştür. Silindirik kısma geçiş tuğladan örülmüş iri Türk üçgenleriyle sağlanmıştır. Bazı bilim adamlarınca, güney cephesinin iki köşesindeki boşluklarda birer sütunçe bulunduğu kabul edilmektedir. Türbenin ortasında yer alan dikdörtgen lahdin üzerindeki altı parça halinde yazılmış kitâbeden başka bir inşa kitâbesi yoktur. İri Türk üçgeni geçişleriyle Anadolu mimarisinde ayrı bir yere sahip olan türbe benzerlerinden çeşitli farklılıklar gösterir. Kapı ve pencere ölçülerinin birbirine eşit olması dikkat çekicidir. Alttaki ölü mahzeniyle üstteki kübik bölüm arasında yapıyı çepeçevre saran bir silme dizisi bulunmaktadır. Mahzen karanlık olmayıp küçük bir menfez tarafından aydınlatılmaktadır.
Sivas tarihinde önemli bir yerde bulunan ve yapımı ve adından dolayı ilgilerin odağı olan güdük minare bulunduğu konumda ne kadar gözlerden uzak olsa da yine de meraklıları tarafından ilgi çekmekte.
GÜNCEL
Yayınlanma: 24 Eylül 2023 - 15:00
Güdük Minare'ye bakımsızlık reva görülüyor!
Kim bakacak? Sivas Küçük Minare Mahallesi’ne ismini veren Güdük Minare, bakımsızlığı nedeniyle vatandaşlar tarafından tepki çekiyor
GÜNCEL
24 Eylül 2023 - 15:00