Tarihi Selçuklu Dönemine dayanan Sivas’ta bulunan Gök Medrese’nin bahçesinde bulunan taş parçaları yoldan geçen vatandaşların dikkatini çekiyor.
Sivas kent merkezine Selçuklu döneminde 1271 yılında inşa edilen Gök Medrese’nin 2006’da başlanılan restorasyon çalışmaları tamamlanarak Vakıf Müzesi olarak mayıs ayında ziyarete açıldı. Ortalama aylık 20 bin ziyaretçiyi ağırlayan tarihi medresenin bahçesinde bulunan taş parçaları yoldan geçen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kimileri bahçede bulunan taşları mezar sansa da aslında Sivas’ta bulunan tarihi yapılardan çıkan parçalar olarak zamanında Gök Medrese ’ye getirildiği öğrenildi.
Bir dönem askeri depo ve daha sonra okul olarak kullanılan Gök Medrese, 1926 yılında müze haline getirildi ve 1967 yılına kadar ise müze olarak kullanıldı. Sivas’ta yıkılan çeşitli tarihi yapıların taş parçaları bu dönemde Gök Medrese’ ye taşınıyor. Bu taş parçalarından bir kısmı günümüzde Sivas’ta bulunan Kümbet mahallesine ismini veren 1900’lü yıllarında başında yıkılan Şahne Kümbetine ait olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise bu taşlar Gök Medrese Vakfı Müzesi avlusunda Taş Eserler olarak sergilenmektedir.
GÖK MEDRESE’NİN TARİHÇESİ
Anadolu Selçuklu döneminden kalma tarihi eserlerden biri olan Gök Medrese, mimarisiyle dikkat çeken eserler arasında yer almaktadır. Bu eser 1271 yılında Sultan IV. Kılıçarslan'ın oğlu III: Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde baş vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından Konyalı Kaluyan el-Konevi'ye yaptırılmıştır. Sanatsal bir güzelliğe sahip olan Gök Medrese'nin diğer bir adı da Sahibiye Medresesidir.
Dikdörtgen bir plan şemasına sahip olan Gök Medrese, Anadolu Selçuklu döneminden günümüze kalan eserlerdendir. Bir mescid ve 14 odadan oluşan medresenin girişinin üzeri dört kollu yıldız şeklinde bir tonoz ile örtülmüştür.