Baklagiller ailesinden olan fesleğen bir diğer adı ile reyhan olarak bilinir. Süs bitkisi olarak veya mutfaklarda kullanılan fesleğenin faydaları gün geçtikçe daha çok araştırılan bir konu haline geldi. Fesleğen nedir ve nasıl bakılır sizler için araştırdık. Uzmanından yanıt aldık. İşte detaylar.
Çoğunlukla Akdeniz Ülkelerinde yetişen fesleğenin evde yetiştirilme kolaylığı ile bilinir. Tek yıllık bitkiler grubunda yer alan fesleğen çiçeğinin tarımı genel olarak yemeklerde kullanılmak için yapılır. Güzel kokusu sebebiyle de evde yetiştirilen bitkiler arasında yer almıştır. Günümüzde çokça sevilen fesleğenin bakımı ve faydaları hakkında çiçekçi Muhammed Aru, "Fesleğen en güzel açık havada yetişmesine rağmen, iç mekanda saksıda yetiştirilebilir ve çoğu bitki gibi en iyi şekilde güneşe bakan bir pencere kenarında yetişir. Aşırı soğuk hava akımlarından uzak tutulmalıdır ve güçlü güneş ışığında en iyi şekilde büyür, bu nedenle bir sera veya sıra örtüsü varsa idealdir. Bununla birlikte, flüoresan ışıklar altında bodrum katında bile yetiştirilebilir. Yaprakları susuzluktan solmuşsa, iyice sulanır ve güneşli bir yere konursa iyileşir. Bitkinin dibine doğru uzanan sarı yaprakları bitkinin gerildiğinin göstergesidir; genellikle bu daha az suya veya daha fazla gübreye ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Fesleğen ayrıca kısa kesimlerinin sapları iki hafta kadar suda kökler gelişene kadar askıda bırakıldığında güvenilir şekilde çoğaltılabilir. Fesleğen soğuğa duyarlıdır, en iyi şekilde sıcak ve kuru koşullarda gelişir. Popülaritesi nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir. Gövde çiçek ürettiğinde o gövdede yaprak üretimi durur, gövde odunsu hale gelir ve uçucu yağ üretimi azalır. Bunu önlemek için fesleğen yetiştiricisi herhangi bir çiçek sapını tamamen olgunlaşmadan koparabilir. Sadece çiçek açan sap bu kadar etkilendiğinden, bazı saplar yaprak üretimi için sıkıştırılabilirken, diğerleri dekorasyon veya tohumlar için çiçek açmaya bırakılır. Bitkinin çiçek açmasına izin verildiğinde ertesi yıl saklanabilen ve ekilebilen küçük siyah tohumları taşıyan tohum kapsülleri üretebilir. Yaprakların bitkiden toplanması büyümeyi desteklemeye yardımcı olur çünkü bitki en üstteki yaprakların yanındaki yaprakçık çiftlerini yeni saplara dönüştürerek tepki verir" ifadelerine yer verdi.
"FESLEĞENİN SİNEKLERİ KOVUCU ÖZELLİĞİ VARDIR"
Fesleğinin tüketimi hakkında Aru, "Fesleğen en çok tariflerde taze olarak kullanılır. Genel olarak, pişirmek tadı hızla bozduğu için son anda eklenir. Taze ot, kaynar suda hızlı bir şekilde haşlandıktan sonra buzdolabında plastik torbalarda kısa bir süre veya dondurucuda daha uzun bir süre saklanabilir. Kurutulmuş otu aromasının çoğunu kaybeder ve geriye kalanı az lezzetli, saman gibi farklı bir tada sahiptir. Bitkinin kullanılan kısımları taze çiçekli dalları ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır. Fesleğen, yeşil bir İtalyan yağ ve bitki sosu olan pestonun ana malzemelerden biridir. Aynı zamanda popüler İtalyan marinara domates sosunun önemli bir bileşenidir. Fesleğen bitkisi yerli bir Anadolu bitkisi değildir. Anavatanı olan İran dolaylarından gelmiştir. Akşamları açıkta yenilen yemeklerde masaların fesleğen ile süslenmesi, bebeklerin yanına fesleğen konulması, yaz aylarında evlerin açık camlarının önünde fesleğen saksılarının olmasının sebebi fesleğenin yaydığı güzel kokunun yanında sinekleri kovucu özelliği olmasıdır. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır" dedi.
"FESLEĞEN BAĞIRSAK VE SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER"
İnsan sağlığına oldukça faydalı olan bitkiler gurubuna giren fesleğen hakkında Aru, "Fesleğen bağırsak ve sindirim sisteminizi düzenler; şişkinlik, mide krampı ve sindirim problemlerini gidermede yardımcı olduğundan bu organlardaki problemlerin giderilmesinde kullanılmaktadır. Balgam, gaz ve idrar söktürücü olarak bilinir. Baş ağrısı ve spazmlara iyi gelir. Bakterilere karşı koruyucudur" şeklinde belirtti.