Sivas’ta, II. Abdülhamid Han döneminde inşa edilen Fadlum Tuzlası, bölgenin tuz üretimindeki köklü geçmişini ve özgün lezzetlerini gözler önüne seriyor. Adını Fadlum Deresi’nden alan bu tuz kaynağı, Kızıl Irmak’ın suladığı verimli topraklarla çevrili. Fadlum Tuzlası, sadece yerel değil, çevre illere de tuz temin eden önemli bir merkez olma özelliği taşıyor.
Bahar Hızar
Yıllık üretimi yaklaşık 500 ton olan Fadlum tuzu, Kayseri, Niğde, Malatya, Giresun, Ordu, Trabzon ve Yozgat gibi illere gönderiliyor. Özellikle Sivas yöresinde üretilen peynirlerde de kullanılan bu tuz, tereyağında tercih edilen tek tuz olma özelliği ile dikkat çekiyor. Fadlum Tuzlası, Osmanlı dönemine ait Fartnım Köprüsü ile de tarihsel bir zenginlik sunarak ziyaretçilerini bekliyor. Fadlum Tuzlası, geçmişiyle bugünü bir araya getirirken, aynı zamanda bölgenin ekonomik yapısına da katkıda bulunmaya devam ediyor. Tuzun lezzeti ve kalitesi ile Sivas’ın gastronomi alanındaki yerini güçlendiren bu tesis, II. Abdülhamid Han’ın anısına inşa edilmiş olmanın gururunu taşımakta.Fartnım Tuzlası: Tarihin ve Lezzetin Buluştuğu Nokta pic.twitter.com/49QWsqbION
— Bizim Sivas Gazetesi (@bizimsivascomtr) October 22, 2024