Anadolu insanının şifaları doğada her zaman bulduğu anlardayız. Baharın her görünümüyle bizlere sunduğu güzellikler içinde şifaları da tüm cömertliği ile sunuyor. Evelik veya labada otu da bu şifa kaynaklarından birisi.
Çorbasını, salatasını yapan Sivaslı hanımlar maharetlerini evelik sarmasıyla da gösterir. Ama Sivas'ta en farklı usullerden biris vardır ki: muska sarma. Şifası bilinen evelik otunun sanki sofralarda da görünümüyle kanıtlamak istemiştir Sivaslı hanımlar. Maharetli eller rulo şeklinde de yapar ama Sivaslı hanımlar illa muska şeklinden taviz vermezler, tıpkı lahana sarmada olduğu gibi.
İç harcı son derece kolay olan evelik otu içi için önceden su veya süt ile ıslatılmış (veya bunların içinde biraz pişirilmiş) ince bulgur, doğranmış kuru soğan, tuz, kırmızıbiber, karabiber, reyhan ve un ile köfte kıvamında yoğrulur.
Daha sonra yine önceden evelik otu kaynayan tuzlu suda iki dakika kadar bekletilmiş ve sarıma hazır hale getirilmiştir. Bu iç evelik yapraklarına muska şeklinde sarılarak tencereye dizilir. Üzerine kaynar su ilave edilip pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiberli tereyağı gezdirilerek servis edilir.
İştah açıcı görünümünde bir şifa kaynağı olan evelik sarmaları afiyetle tüketilir. Gelişen teknolojiyle birlikte şimdi Sivaslı hanımlar evelik otlarını derin dondurucularda mevsiminden sonra da kullanmak için saklamaya başladılar. Kışın ortasında bile artık Sivaslılar evelik sarmanın tadına doyamıyor.
Bahar Hızar
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 29 Mayıs 2024 - 10:18
Evelik otu şifasının sofralardaki vazgeçilmez şekli: Muska
Sivas'ta şimdi evelik otu zamanı. Ve şimdi sofralarda evelik yemeği zamanı. Vazgeçilmez şekli şifasıyla birlikte muska sarma.
ÖZEL HABER
29 Mayıs 2024 - 10:18