Sivas’ta kış ayları öncesinde temizlik, menemen, bakım gibi bir çok hazırlıklar sürerken ev hanımlarının sıradaki mesaisi hamur kesimi oldu.
Ev hanımları komşu ve akrabaları ile bir araya gelerek günlerce süren hamur kesimi işlemi ile kış aylarında evlerinde hazır bulunması için erişte, hingel ve su böreği başta olmak üzere çeşitli yemeklik hamurların kesimini sürdürüyor.
Birbirinden zahmetli ve ustalık gerektiren hamurların yapımında ki dikkat edilmesi gereken hususlar ile ev hanımlarının adeta bir şef gibi ustalığını konuşturmasına vesile oluyor.
İlk olarak erişte makarnası yapımı için özel olarak yoğrulan hamurlar şerit halinde kesildikten sonra, kibrit çöpü formunda kesiliyor. Erişteler, özenle kesildikten sonra belli bir süre kurutulmak için nemden uzak olan bir ortamda bekletiliyor.
Yoğurtlu hingel hamuru ise aynı şekilde yoğrulan hamurlar üçgen şeklinde kesilmesi sonrası kurutularak hazır hale geliyor
Dört kişilik bir aile için hazırlanan ve ortalama 20 kilo olan, Hazırlanmasından kurumasına kadar yaklaşık 2 haftalık emek isteyen hamurlar kurutulup paketlendikten sonra kış aylarında donduruculardan çıkarılıp tüketilmek üzere dolapta ki yerini alıyor.
GÜNCEL
Yayınlanma: 17 Ekim 2023 - 16:30
Ev Hanımları Kışlık Hamur Kesimine Başladı
Sivas’ta kış ayları öncesinde temizlik, menemen, bakım gibi bir çok hazırlıklar sürerken ev hanımlarının sıradaki mesaisi hamur kesimi oldu
GÜNCEL
17 Ekim 2023 - 16:30