Tarihi milattan öncesine dayanan erişte yüzyıllardır evlerin vazgeçilmezi. Bir çok ülkede farklı isimlerde farklı yöntemlerle yapılan erişte Sivas’ta kış aylarının olmazsa olmazı.
Genellikle ilçe ve köylerde ev hanımlarının evlerde hamur ile yaptığı erzakların başında gelen erişte iştahla tüketiliyor.
Son yıllarda beklenenin üstünde bir talep olduğunu aktaran erişte satıcısı Sebahattin Doymuş ‘’Erişte birinci sınıf unlar yapılır, insanların ilgisinin olmasının sebebi her ürünle karıştırıp yemek yapılabilir ama daha çok tereyağlı olarak tüketilir Sivas’ta yıllardır erişte yenmeyen ev bulamazsınız çoğu şehirde farklı tariflerde yapılır, bizim ilçelerimizde de farklı tariflerde yapan bölgeler vardır. Yani ürün sevilen her ağız tadına hitap eden bir ürün, zaten bizim memlekette hamur işinin her çeşiti sevilir’’ şeklinde konuştu.
‘GÜNDE 300 PAKET SATIŞI VAR’
Sebahattin Doymuş, ’’Bize erişteyi bir ev hanımı getiriyor bizde burada satıyoruz, yani ne kadar evlerinde kendi yapanlar olsa da bir çoğu hazır bizim sattıklarımızı tercih ediyor. Artık çalışan kadınlar çok fazla o yüzden de günde iki şubemizde 250-300 paket satış yapıyoruz. Paketi 60 TL yani fiyatı da güzel yerinde’’ ifadelerini kullandı.
İŞTE TEREYAĞLI ERİŞTE TARİFİ;
- Yayvan bir tencereyi orta-kısık ateşte ocağa alın ve tereyağı ile sıvı yağı ekleyerek ısıtın.
- Erişteleri tencereye dökün.
- Hafif kahverengi bir renk alıncaya dek karıştırarak kavurun.
- Erişteler kavrulduktan sonra kaynar suyu üzerine ekleyin ve tuzu da dökerek karıştırın. Kısık ateşe alarak kapağını kapatın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.
- Suyunu çekince altını kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
- Afiyet olsun!
GÜNCEL
Yayınlanma: 24 Eylül 2023 - 17:00
Eriştede Rekor Talep
Tarihi milattan öncesine dayanan erişte yüzyıllardır evlerin vazgeçilmezi
GÜNCEL
24 Eylül 2023 - 17:00