Sivas'tan üniversiteye ilk adım atacak olan öğrencilere Sivaslı Eğitim Uzmanı Nazi Koçak önemli tavsiyelerde bulunara, öğrencilerin özellikle il günlere çok dikkat etmeleri ve etkinliklere katılmalarını tavsiye etti.
Konu hakkında internet haber sitemize önemli açıklamalarda bulunan
eğitimci Naci Koçak, "2024 YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber üniversite kayıt dönemi başladı. Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt yaptıracak adayların kayıt için belirtilen belgeleri tamamlayarak ilgili üniversitelere başvurmaları gerekmektedir" diyerek hatırlatmada bulundu.
Yerleşemeyen adaylara da ipucu veren Koçak, "Yerleşemeyen adaylar ise ek yerleştirme sürecini değerlendirebilir. 2024 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirmeler sonunda boş kalan veya kayıt yaptırmama nedeniyle dolmayan kontenjanlara Ösym tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için tekrar başvuruda bulunamayacaktır. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmez" dedi.
İLK GÜN ÖNEMLİ
Öğrencilerin ilk günden işi sıkı tutmalarını tavsiye eden Koçak, "Genelde öğrenciler, ilk bir ya da iki gün derslerin olmayacağını düşünerek okula gitmekten kaçınır. Ancak bu durum, üniversitenin özellikle ilk senesinde yapılan en büyük hatalardan biridir. Çünkü ilk haftalar her ne kadar ders olmasa da öğrencilerin ve hocaların birbiri ile kaynaştığı dönemdir. En güzel arkadaşların üniversitenin ilk haftalarında kurulduğunu söylesek abartmış olmayız. Dolayısıyla üniversitenin ilk günü yapılması gerekenler listenize, hem çevreyi hem de 3-4 yıl gibi bir süreyi beraber geçireceğiniz arkadaşlarınızı ve akademik kadroyu tanımayı yazmalısınız" ifadelerini kullandı.
ORYANTASYON ETKİNLİKLERİ HATIRLATMASI
"Oryantasyon etkinlikleri, üniversitenizi tanımanız konusunda size büyük fayda sağlayacak. O yüzden kesinlikle bu etkinliklere katılmaya üşenip "Ne gerek var" demeyin. Oryantasyon etkinlikleri kapsamında yeni kayıt yapılan öğrencilere, dersler başlamadan önce üniversitenin işleyişi, akademinin dışında faaliyet gösteren birimler, yerleşkeler gibi genel konular hakkında bilgi verilir" diyerek sözlerine devam eden Naci Koçak, "Kampüs hayatı, üniversite yaşantısının belki de en çok zevk veren kısmı. Özellikle liseden üniversiteye geçen öğrenciler için kampüs adeta bambaşka bir dünya. Bu yüzden ilk haftadan kampüsünüzü en ince ayrıntısına kadar tanımaya zaman ayırmanızı öneririz. Fakültelerin yer aldığı farklı binaları, derslikleri ve üniversitenin diğer sosyal alanlarını mutlaka dolaşın" tavsiyesinde bulundu.
Eğitimci Naci Koçak, öğrencilere okula adapteleri ve başarıları konusunda ise şu sözleriyle ışık tuttu:
"Üniversitenin ilk haftasında üst dönemden öğrenciler, faaliyet gösterdikleri kulüpleri tanıtmak için stantlar açar. Öğrenciler ise bu stantları gezip kendilerine en yakın gördükleri kulüplere üye olurlar. Özellikle okul döneminiz boyunca hem aktif olmanız hem de kaliteli vakit geçirmeniz için üniversite kulüplerine mutlaka üye olmanızı öneririz. Böylelikle sosyalleşmenin önünü açmış ve özel ilgi alanlarınızı da geliştirme imkanı bulmuş olursunuz Dersler başladıktan sonra da bazen sabah derslerine gitmek yerine uyumak ya da güzel havalarda kampüste gezinmek çok cazip gelebilir ancak bunun yerine derslere gitmeyi tercih etmelisiniz. Bu eğitimin, sizin gelişiminiz ve mesleki yeterliliğinizi sağlamak için önemli olduğunu unutmamalısınız. Düzenli olarak derslerinize gitmezseniz hem iyi notlar almanız hem de iyi bir not ortalamasına ulaşmanız mümkün değildir. Dönem içinde kendinize uygun bir takvim hazırlamaya özen gösterin. Herkesin ihtiyaçları, öğrenme kapasitesi ve rahatlama yöntemleri farklıdır. Bu yüzden kendiniz için bir takvim oluşturmak da sizin elinizde. Bu sayede hem akademik başarınızı koruyabilir hem de üniversite hayatınızda dinlenmeye ve eğlenceye vakit ayırabilirsiniz. Üniversite kampüsleri genellikle size hem sosyalleşebileceğiniz hem de kendinizi farklı alanlarda geliştirebileceğiniz kaynaklar sunar. Bu kaynaklardan olabildiğince faydalanmaya çalışmak hem sosyal çevrenizi genişletmenizi sağlar hem de sizin için yeni ilgi alanları yaratır.Kampüs içi gruplar, organizasyonlar, kulüpler ve ekipler, benzer düşüncelere sahip insanlarla tanışmanın ve güçlü bağlantılar kurmanın belki de en iyi yoludur.Halihazırda tutkulu olduğunuz bir faaliyetiniz varsa (yoga, teknoloji vb.) veya lisede yer aldığınız bir kulüp varsa üniversite versiyonuna katılın ya da size çekici gelen farklı bir şey deneyin. Üniversitelerin kelimenin tam anlamıyla yüzlerce etkinliği ve grubu vardır. Bu yüzden okulun web sitesinde bulunan kulüplerin hepsine göz atmayı veya kayıt etkinliklerini takip etmeyi unutmayın."
Gülşah Akkaş Yaman