Duygusal açlık bir kişinin duygusal ihtiyaçlarına göre yemek yeme davranışı olduğunu ifade eden Psikolog Diyetisyen Aleyna Aysun İlkörücü, “Kişinin fiziksel açlık yerine duygusal boşluk, stres, üzüntü veya yalnızlık gibi durumlar nedeniyle yemek yeme eğilimi göstermesi olarak tanımlanabilir” dedi.
Duygusal açlık yaşadığımızı nasıl fark ederiz?
Tok olduğumuz halde ani gelen yemek yeme isteği, genellikle yüksek kalorili ve şekerli yiyeceklerin tercih edilmesi, duygu durumumuz düşük olduğunda normalde olduğundan daha fazla yemeğe yönelmek, yeterli yiyecek ihtiyacını aldıktan sonra doygunluk hissinin oluşmaması, sıkıldığınızda, sinirlendiğinizde ya da üzgün olduğunuzda yeme eğilimi göstermeniz ve yemek yeme düşüncenizin zihninizi sürekli meşgul etmesi, duygusal açlık yaşıyor olabileceğinizi gösterebildiğini ifade eden Aleyna Aysun İlkörücü, “Duygusal açlık kişilerin dönemsel olarak veya uzun süreli yaşayabildiği bir durumdur.
Duygusal açlık tedavisinde hem duygusal hem de fiziksel açıdan dengeli bir yaklaşım gerekir. İlk olarak, bu yeme isteğinin arkasında hangi duygusal nedenlerin yattığını anlamaya çalışmalıyız. Yani, "Ben neden bu kadar acıkıyorum?" sorusunun cevabını arayabilirsiniz. Çoğu zaman bu isteğin, stres, üzüntü veya yalnızlık gibi duygu-durumlarla bağlantılı olduğu görülür. Duygu-durumumuzu izlemek ve bu duygularla başa çıkmanın yollarını bulmamız gerekir” ifadesini kullandı.
Farkındalık geliştirmek
“Duygu-durumlarınızı ve tetikleyicilerinizi anlamak için kişisel farkındalık geliştirmek, bu açlığı yönetmenize yardımcı olabilir. Kendi kendinize yapabileceğiniz meditasyon veya günlük tutma gibi etkinlikler duygusal dengeyi sağlamak için etkili olabilir. İlgi alanlarınız ve hobilerinizle zaman geçirmek de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, yeterli uyku almak, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, genel ruh sağlığını iyileştirebilir” diyerek sözlerine devam eden Psikolog Diyetisyen Aleyna Aysun İlkörücü, “Sonuç olarak, duygusal açlıkla başa çıkmak zor ve karmaşık gözükebilir. Bu süreçte herkesin ihtiyaçları farklı olabilir. Bu yüzden, kişisel ihtiyaçlarınıza uygun stratejiler bulmak ve gerektiğinde profesyonel yardım almak, bu süreci daha keyifli ve yönetilebilir kılabilir” dedi.
Gülşah Akkaş Yaman