Dikkat! Ramazan’da Beslenme

İlk haftalarda vücut değişikliğe adapte olana kadar zorlanıyor olsa da yapacağınız birkaç değişiklik ile daha rahat oruç tutabilirsiniz. Peki bunlar nelerdir?

1-Sahura mutlaka kalkın.

Genelde çalışan bireyler uykularında azalma olmaması için sahura kalkmamayı tercih edebiliyor. Fakat bu büyük bir yanlıştır. Gün içerişinde yaklaşık 15 saatlik açlık süresi oluyor. Sahura kalkmayan bireyler bu açlığı ortalama 20 saate çıkarıyor. Nereden baksanız 1 tam gün açlık durumu söz konusu oluyor.  Bu da kan şekerinin daha çabuk düşmesine ve beraberinde baş ağrısı, huzursuzluk, verimsiz gün geçirme, mide bulantısı ve bayılma gibi sıkıntılara neden olacaktır.

Sahura kalktık kal k masına peki ne yemeli?

Aşırı yağlı ve tuzlu besinler daha çabuk susamaya neden olurken, mide sağlığınızı da olumsuz etkileyecektir. Bundan dolayı hafif, protein ve lif içeriği yüksek bir sahur yapmak daha doğru olacaktır.

Sahurda mutlaka (safra kesenizde ve karaciğerde bir sorun yoksa) haşlanmış yumurta tüketin. Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak geçmektedir ve tokluk süresini uzatmaya yardımcıdır. Bunun yanında yoğurt, süt, peynir gibi proteinleri ekleyebilirsiniz.

Tokluk sürenizi uzatması ve bağırsak sağlığınız açısından lifli besinler ekleyin. Mesela tam buğday ekmeği, sebzeler, kurubaklagiller gibi...

2-İftarda bir anda yüklenmeyin.

Uzun süren açlık sonrasında hocanın ezana başlaması ile tabakların bitmesi eş zamanlı olmaktadır. Fakat bu bedeninize ciddi zarar demektir. Evet, uzun açlıklarda otokontrol mekanizması yemeği görmekle devre d ışı kalıyor. Bu noktada biraz su ve hurma ile orucu açıp sonrasında yavaş yavaş çorba içip, çorbadan sonrada ortalama 10-15 dakika sonra ana yemeğe ge ç mek, hem bir anda fazla miktarda yemeği engelleyecek hem de mide sağlığınızı koruyacaktır.

3-Sıvı alımına dikkat etmek.

Gün içinde yeterli sıvı alımı olmayacağı için mineral kaybı ve sıvı yetersizlikleri ortaya çıkacaktır. Mineral kaybını yerine koymak için maden suyu, mineralli sulardan destek alırken; sıvı kaybı için su, ayran, meyve suları gibi gruplardan destek alabilirsiniz. Sıvı alımını bir anda iftarda yapmak yerine, iftar-sahur arasına yaymak önemlidir.

4-Hareketsiz kalmayın.

Evet, bu süreçte ağır egzersizler sizi oldukça zorlayabilir. Fakat tamamen hareketsiz kalmak da mantıklı bir yaklaşım olmaz. Mesela iftardan sonra yürüyüş yapmak hem sindirimi kolaylaştırır hem de sağlığınıza fayda sağlar.

Bunun gibi yapabileceğiniz birkaç basit değişiklik hayat kalitenizi arttırmaya yardımcı olacaktır. Hayırlı Ramazanlar ve sağlıklı günler dilerim.