Sivas Farabi Gençlik Merkezi Deneyap Teknoloji Atölyesi öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri’ Proje şenliği düzenlenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Takımı işbirliğinde Sivas Farabi Gençlik Merkezi DENEYAP Teknoloji Atölyesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Havacılık ve Uzay Teknolojileri’ Proje şenliği, 1 Haziran 2024 Cumartesi günü saat 13.00’te Atatürk ve Kongre Müzesi Bahçesi’nde yapılacak.
2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren proje okulu çerçevesinde 5 yıl süreyle eğitim verilecek okulda Sivas’ta ilk lise açılmış ve oluşturulan takım içerisinde Sivas Farabi Gençlik Merkezi projelerini üreterek gösterime sunmaya başladı. Konu hakkında öğenciler, "Nuri Demirağ'ın memleketinde O'na yakışır bir şekilde projeler üretiyoruz" dediler.
Türkiye Teknoloji Takımı ve Proje
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını sağlamayı, milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine dönük girişim, Ar-Ge, proje ve faaliyetleri yapmak ve desteklemek amacıyla kurulmuştur. Vakıf, yetenekli gençleri tespit etmek, eğitmek, teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak ve bilimsel çalışmalara destek olmak için çalışmalar yürütüyor.
Vakıf, bu hedef doğrultusunda iki ana alanda projeler yürütüyor. Potansiyel sahibi ortaokul, lise ve üniversite gençlerine yönelik teknik eğitimler ve atölye çalışmaları ile proje yarışmaları ve sorun çözme etkinliklerine yönelik takımların kurulması ve desteklenmesi vakfın ana faaliyet alanını oluşturuyor. Diğer faaliyet alanını ise, Türkiye'ye katma değer sağlayacak teknoloji girişimlerine kuluçka ve hızlandırma merkezlerinde lojistik, teknik ve danışmanlık destekleri, girişim sermayeleri ve melek yatırım ağları yoluyla sermaye destekleri sağlanması oluşturuyor.
Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programına dahil olmak isteyen 4. sınıf, 5. sınıf, 8. sınıf, 9. sınıf ve lise hazırlık sınıfı kademesindeki öğrenciler, web sitesi üzerinden duyurulan başvuru süresinde online başvurularını tamamlar. Başvuran adaylar Matematik, Fen, Algoritma ve Genel Kültür alanlarından oluşan toplam 40 soruluk E-sınav, Çevrim İçi Eğitim ve Görev Tamamlama, Uygulama Sınavı olmak üzere üç aşamadan oluşan seçme sürecinden geçerler. Belirlenen kontenjan dahilinde süreci başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’nde 36 aylık bir eğitim programına dahil olurlar.
Geleceğin Teknoloji Yıldızları’nı yetiştiren eğitmen kadro, üniversitelerin alanla ilişkili bölümlerinde okuyan lisans ya da lisansüstü üniversite öğrencileri, mezunları, öğretmenler ve sektörde çalışan alan uzmanlarından oluşuyor.
Tüm eğitmenler, atölyelerde eğitmenlik yapabilmek için düzenlenen eğitici eğitimine katılırlar. Eğitimlerin uygulama ağırlıklı olmasından ötürü her derslikte bir mühendis ve bir öğretmen olmak üzere iki eğitmen var. Ayrıca dersliklerde, eğitimlerin verimli bir şekilde işlendiğini takip edebilmek amacıyla, haftalık olarak eğitmenleri ve öğrencileri gözlemleyen bir psikoloji stajyeri bulunuyor.
Hatice Kurt