Cumhuriyet Üniveritesi’nde bir yılı aşkın kapalı olan Çocuk acil Servisi nedeniyle konu hakkında bu zamana kadar bir açıklama yapılmazken, kapalı olmasına en büyük etkenin bir yılı aşkındı süredir bitmeyen Çocuk Acil bölümünün tamiratı ve doktor bulunamaması iddia ediliyor.
NUMUNE VE SGK TIKLIM TIKLIM!
Sivas Numune Hastanesi ve SGK Hastanesi Çocuk Acil Servisleri’nin son derece yoğun olduğu gözlenirken, Cumhuriyet Üniveritesi’nde bir yılı aşkın süredir kapalı olan Çocuk Acil Servisi’nin bu noktada önemi bir kez daha ortaya çıktı.
Yeterli öğretim üyesi ve yeterli asistanların olmasına rağmen serviste bitmeyen tamirat çalışması bahanesiyle servisin kapalı olmasına tepki gösteren hasta yakınları, “Numune ve SGK Hastanelerindeki Çocuk Acil Servisleri tıklım tıklım dolu. Bir yılı aşkın süredir kapalı olan Cumhuriyet Üniveritesi Çocuk Acil Servisi’nin biran önce açılmasını talep ediyoruz” dediler.
BELKİ AÇILIR!
Tercihlerinin Cumhuriyet Üniveritesi Çocuk Acil olmasına rağmen uzun zamandır kapalı olmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Yeterli öğretim üyesi mevcut ve yeterli asistanlar da mevcut ama ne yazık ki bitmeyen tamirat bahanesiyle Çocuk Acil Servisi bir türkü açılmıyor. Sayın Rektörümüz Alim Yıldız beyden ricamız güzide hastanemizin bu servisinin biran önce açtırmasıdır” dedi.
TOKAT AÇIK
Tokatlı olduğunu belirten bir hasta yakını, “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve asistan sayısı Cumhuriyet Üniveritesi’ne göre az olmasına rağmen her zaman Çocuk Acil Servisi açık durumda. Sivas’a geldik, çocuğumuz rahatsız oldu, Cumhuriyet Üniveritesi’ne getirdim ama açık olmadığı belirtilerek Sivas Numune Hastanesi’ne yönlendirildim. Numune Hastanesi ise çok ama çok kalabalık, mecburen polikliniğin açılmasını bekledim” şeklinde konuştu.
TUS İLE ACI GERÇEK!
Tıpta Uzmanlık Sınavı geçen ay açıklandı. TUS sonuçlarında cerrahi, çocuk, acil tıp gibi bölümlerin çok fazla tercih edilmemesi dikkat çekti. Hekimler "Önümüzdeki yıllarda ne ameliyat edecek cerrah, ne çocuğumuza bakacak hekim bulacağız" dediler.
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2’nci dönem sonuçları açıklandı. Çocuk cerrahisi kadrolarının yaklaşık yüzde 62’si, pediatri kadrolarının yüzde 60’ı, beyin cerrahisi kadrolarının yüzde 41’i, acil tıp kadrolarının yüzde 34’ü, dahiliye kadrolarının yüzde yüzde 33’ü tercih edilmediği için boş kaldığı belirtildi. Plastik, rekontsrüktif ve estetik cerrah, fizyoloji, psikiyatri, göz hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, deri ve zührevi hastalıklar gibi gibi branşlar ise yüksek puanlarla kadrolarını büyük oranda kapattı.
Tabip odaları ve hekimler, cerrahi ve çocuk hastalıkları gibi bölümlerin tercih edilmeme nedenini "İş yükü, nöbet fazlalığı, ekonomik ve özlük haklarının yetersizliği, şiddet, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) dava gibi durumların sıklığı" olarak sıraladı.
TUS sonuçlarına göre, çocuk cerrahisi bölümündeki 140 kontenjanın sadece 51’i dolarken; bin 265 pediatri kadrosunun ise 504’ü doldu. TUS sonuçları incelendiğinde, deri ve zührevi hastalıklar, plastik, rekontsrüktif ve estetik cerrahi, fizyoloji, psikiyatri, göz hastalıkları, kulak burun boğaz, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nükleer tıp gibi kadroların yüksek puanlarla kadrolarını kapatırken; çocuk hastalıkları, acil tıp, genel cerrahi, göğüs cerrahisi, çocuk cerrahisi gibi bölümlerin pek çok kadroları ya boş kaldı ya da çok az tercih edildi.
Bahar Hızar