Bir zamanlar hayvancılığın merkezi olan Sivas, son yıllarda çobansızlık nedeniyle büyük bir tehdit altına giriyor. Geleneksel hayvancılıkla geçimini sağlayan pek çok aile, çoban bulamama sorunu nedeniyle bu sektörden uzaklaşırken, hayvancılıktaki azalma et fiyatlarına da yansımış durumda.
Sivas kasaplarından Halit Durmaz, et fiyatlarındaki artışın sebebinin, özellikle küçükbaş hayvan sayısındaki azalma olduğunu belirtti. Durmaz, "Dana etinin de, kuzu etinin de pahalı olmasının başlıca nedeni, hayvan sayısındaki düşüş. Bu durum, tüketiciyi doğrudan etkiliyor ve et fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor" dedi.
Durmaz, hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için çoban ve hayvan bakıcılığı ihtiyacının karşılanması gerektiğinin altını çizdi. "Sivas'ta hayvancılığın gelişmesi için çoban istihdamına büyük önem verilmesi gerekiyor. Çobansızlık sorununu aşmadan, hayvancılığın eski gücüne kavuşturmak mümkün değil. Bu sektörün yeniden canlanabilmesi, et fiyatlarının dengelenmesi açısından kritik önem taşıyor" şeklinde konuştu.
Çobanlık şu anda çok değerli
Çobanlık mesleğinin şu anda çok değerli olduğunu belirten Durmaz, “Sivas’ta küçükbaş hayvancılık olsun, büyükbaş hayvancılık olsun eskiden çok iyiydi. 10 yıl öncesine kadar sorun yoktu. Ne zaman çobanlık yapanlar azaldı, hayvancılıkta gerileme başladı” dedi.
Küçükbaş hayvancılıkta Suşehri’nin şu anda önde olduğunu, kendilerinin Suşehri ve Diyarbakır’dan küçükbaş hayvanları getirdiklerini belirten Halit Durmaz, “Sebebi, buralarda çoban var. İstihdam sağlanmış, sorun yok. Çobanlık mesleği mutlaka devlet politikası haline getirilmeli ve bu sorun çözülmeli” şeklinde konuştu.
Sivas'ta şu anda kuzu kaburga 500 TL, kuzu gerdan 520 TL, kuzu but 560 TL, kuzu kol 560 TL, kemiksiz kuzu but 750 TL, dana kıyma 470 TL, dana tranç 530 TL'den satışta.
Sivas’ta hayvancılıkla ilgili çözüm arayışları sürerken, bu sektöre yönelik atılacak adımların sadece yerel ekonomi değil, tüm Türkiye’nin et fiyatları üzerinde de etkili olacağı düşünülüyor.
Melih Gezegen