Sivas'ın meşhur türküsünde, "Evelik, yemlik, oy madımak!" olarak dillerde gezen yemlikler bu sene bolluğu ve bereketiyle şifa olarak mutfaklarda ki yerini aldı.
Çeşitleri bulunan, her çeşidinde farklı şifaları olduğuna inanılan yemlikler, pazarlarda ve halde tüketicilerin iştahını kabartmaya ve satın almaya zorluyor. Sivas'ta genelde çiğ olarak tüketilen ve tuz dökülerek tüketilen yemlikler bugünlerde Sivaslıların mutfağından eksik olmuyor.
Kış ayından çıkılmasının ardından baharla birlikte Sivas doğasından fışkıran yemlikler, madımak ve evelik ile birlikte toplanabiliyor. Yemliklerin özellikle sap kısmının son derece şifalı olduğunu ifade eden Sivas Hal esnafı, "Ciltteki sivilcelere son derece iyi gelir. Ödem attırıcıdır. Hazmı kolay ve hazmettiricidir" dediler.
Tuz dökerek tüketmeyi seven Sivaslı vatandaşlar, "Salatası da son derece güzel oluyor. Peynir veya zeytin ile birlikte salata sunumu son derece doyurucu ve şifalı" şeklinde ifade ettiler.
Bahar Hızar
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 08 Mayıs 2024 - 17:12
Çiğ olarak çeşit çeşit yenen şifa deposu
Sivas'ta yemlik zamanı. Madımakla, evelikle birlikte toplanan yemlikler, Sivas'ta şimdi her evin mutfağında tüketiliyor.
ÖZEL HABER
08 Mayıs 2024 - 17:12