Çerkez lezzeti olarak bilinen gınnış, kırniş veya gırniş olarak adlandırılan lezzet sofralarda Sivas usulü olarak yerini alıyor. Sivas usulü kırniş nasıl yapılır? Lezzet püf noktası nedir? İşte detaylar.
Çerkez yemeği olarak bilinen gınnış, geçmişten günümüze kültürler arasında paylaşılmış ve kulaktan kulağa farklı şekillerde söylenerek kırniş, gırniş gibi isimler alarak sofralarda yerini almıştır. Kuzey Kafkas halkının ortak yemeği olan gınnış, Sivas halkı tarafından yapımı yorumlanmış ve adeta Sivas usulü kırniş olarak bir yöresel lezzet halini almıştır. Birçok kişinin çok sevdiği bu lezzetin yapımı ve püf noktaları ise özellikle kış aylarında tüketilmesi kaynaklı merak konusu oldu. Sivas usulü kırnişin yapımı hakkında Gonca Özer, "İçerisinde sarımsak tavuk olan bir lezzet olması kış aylarında kırnişi sofraların vazgeçilmezi yapıyor. Sivas usulü kırniş yapımı ise şu şekilde;
Malzemeler
- Tavuk
- Un
- Tereyağı
- Pul biber
- Tuz
- Su
- Salça
- Sarımsak
- Tavuğu haşlıyoruz ve haşladığımız tavuğun suyunu ayırarak eti didiliyor.
- Un, su ve tuz ile kulak memesi kıvamında hamur yapılır.
- Hamurlar yumak şeklinde ayrılır ve dikdörtgen şeklinde kesilir.
- Kesilen hamurlar parmak uçları ile aşağı doğru çekilerek makarna gibi şekillendirilir.
- Hazırlanan hamurlar kaynatılarak süzülür ve tepsiye dökülür.
- Ayırt edilen tavuk suyu içine salça, sarımsak, pul biber, eritilmiş tereyağı eklenerek bir sos suyu hazırlanır.
- Didilen tavuklar hamur üzerine serpiştirilir.
- Hazırlanan sos tepsi ortasına kase ile konulabilir veya üzerine dökülür.