Kış aylarında aktarlarda bulunan bir çok farklı ürüne talep meydana geliyor. Bu ürünlerin başında bir birinden farklı çeşitler ile hazırlanan yağ çeşitleri gelmekte.
Sivas’ta havaların soğuması ile aktarlarda yağ çeşitlerine olan rağbet arttı. Vatandaşlar hastalıklara karşı önlem almak ve hızlı iyileşmek için aktarlarda bulunan ürünlere yöneliyor.
Aktarlar yağ çeşitlerinin kışın bir birinden farklı hastalıklara şifa olduğunu ileterek kış ve kışöncesinde tüketilmesi gereken yağları sıraladı.
Aktar Hayrettin Bozdağ ‘’Tabii hastalıklara ilaç olarak tüketilebilecek bir çok çeşit yağ mevcut ama sıralamak gerekirse başta olmazsa olmaz kekik yağıdır, kekik yağı bir numara faydalı, sağlıklı bir yağ çeşididir. Antiseptik ve antibiyotik özelliği olduğu için kekik yağı kullanılabilir. Sonra başka olarak okaliptus yağı, nane yağı, çörek otu yağı, zencefil yağı, sedir ağacı yağı gibi yağlar kışın tüketildiğinde hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Yağların kullanım talimatına gelecek olursak bu yağları hastalarımız evlerinde kalorifer peteklerinin altında bulunan suyun içerisine bir çay bardağı suyun içerisine bir damla damlatarak peteklerin altına ve üstüne koyabilirler nemlenmesi için, genzi açsın diye ya da virüs vardır yani virüsten korunmak için o şekilde kullanabilirler. İkincisi de bir bardak sıcak su içerisinde bir çay kaşığı miktarında içine koyup karıştırıp içebilirler, veyahut da su ile içemiyorlarsa bir yemek kaşığı kadar balın, pekmezin içerisine bir çay kaşığı koyup tüketebilirler. Ha diyabet mi, şeker hastalığı mı var? Ona da mesela bir yemek kaşığı yoğurtun içerisine bir çay kaşığı yağı koyup karıştırıp tüketebilir hastalarımız’’dedi.
Hayrettin Bozdağ ‘’Şimdi biz toplum olarak bizim şöyle bir alışkanlığımız var Bu salgın ortaya çıkıyor biz çıkıyoruz Aralık, Ocak ayından sonra aktarlara düşüyoruz yani vatandaş olaraktan, yani geç tüketmeye başlıyoruz ondan sonra iyileşme olmuyor ve ya çok uzun sürüyor iyileşme sürecimiz. Türkiye'de yaşayan tüm Türk halkının Eylül'ün birinden sonra bitkiyi, otu, çöpü, yağı kullanmaya başlaması lazım. Yani bu ürünleri tüketmek kışın ortasında aklımıza gelmeyecek, hastalanmadan önce biz bunu kullanacağız, bağışıklığımızı kuvvetlendireceğiz ki vücudumuz kışın meydana gelen hastalıklara ve virüse karşı savaşsın. Bu ürünleri hastalık gelmeden önce kullanmak önemli. Yani Eylül’ün birinden sonra sonbahar girdiği zaman Haziran'ın birine kadar kullanmamız gerekiyor. Çünkü yazın biz bunu ter yolu ile dışarı attığımız için o süreçlerde kullanmak gerekli. Önemli olan virüsün ve hastalığın, enfeksiyonların vücudumuza girmemesi’’ şeklinde konuştu.
Aktar Hayrettin Bozdağ ‘’Kesinlikle tüketilen hiçbir yağ çeşidinin yan etkisi yoktur. Çünkü biz herkese kullanım şeklini ve kullanması gereken yağı söylüyoruz, sadece alerji reaksiyonu, alerji olan hastalar vardır o da zaten testler yapıldığı zaman zaten doktorlar neye alerji olduğunu hastalara söylemekte. Yani hastamızın bitkilere karşı, yağlara karşı alerjisi varsa onların kullanmamasını tavsiye ediyoruz ve ya doktor kontrolünde, doktorlarına danışarak kullanmasını tavsiye ediyoruz. Ama onun haricinde herkes kullanabilir vücuda, cilde, sağlığa her hangi bir zararı yoktur. Ama bir kez daha söyleyeyim lütfen ama lütfen insanlar hastalanmadan önce aktara gelsinler, kış aylarına kalmasın. Önceden bağışıklığımızı güzelce yağlarla, kış çayları, ıhlamur, otlarla, çöplerle kuvvetlendirelim. Ondan sonra kuvvetlendikten sonra hastalık gelirse savaşmaya başlayalım. Zaten bu yağları ve satılan doğal ürünleri kullandığımız da hastalık meydana gelmez zaten’’ ifadelerini kullandı.
Gülşah Akkaş Yaman
Sivas’ta havaların soğuması ile aktarlarda yağ çeşitlerine olan rağbet arttı. Vatandaşlar hastalıklara karşı önlem almak ve hızlı iyileşmek için aktarlarda bulunan ürünlere yöneliyor.
Aktarlar yağ çeşitlerinin kışın bir birinden farklı hastalıklara şifa olduğunu ileterek kış ve kışöncesinde tüketilmesi gereken yağları sıraladı.
Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığına iyi gelen yağlar nelerdir?
Yağlar ne kadar süre kullanılmalı?
Hayrettin Bozdağ ‘’Şimdi biz toplum olarak bizim şöyle bir alışkanlığımız var Bu salgın ortaya çıkıyor biz çıkıyoruz Aralık, Ocak ayından sonra aktarlara düşüyoruz yani vatandaş olaraktan, yani geç tüketmeye başlıyoruz ondan sonra iyileşme olmuyor ve ya çok uzun sürüyor iyileşme sürecimiz. Türkiye'de yaşayan tüm Türk halkının Eylül'ün birinden sonra bitkiyi, otu, çöpü, yağı kullanmaya başlaması lazım. Yani bu ürünleri tüketmek kışın ortasında aklımıza gelmeyecek, hastalanmadan önce biz bunu kullanacağız, bağışıklığımızı kuvvetlendireceğiz ki vücudumuz kışın meydana gelen hastalıklara ve virüse karşı savaşsın. Bu ürünleri hastalık gelmeden önce kullanmak önemli. Yani Eylül’ün birinden sonra sonbahar girdiği zaman Haziran'ın birine kadar kullanmamız gerekiyor. Çünkü yazın biz bunu ter yolu ile dışarı attığımız için o süreçlerde kullanmak gerekli. Önemli olan virüsün ve hastalığın, enfeksiyonların vücudumuza girmemesi’’ şeklinde konuştu.
Yağların yan etkisi var mıdır?
Aktar Hayrettin Bozdağ ‘’Kesinlikle tüketilen hiçbir yağ çeşidinin yan etkisi yoktur. Çünkü biz herkese kullanım şeklini ve kullanması gereken yağı söylüyoruz, sadece alerji reaksiyonu, alerji olan hastalar vardır o da zaten testler yapıldığı zaman zaten doktorlar neye alerji olduğunu hastalara söylemekte. Yani hastamızın bitkilere karşı, yağlara karşı alerjisi varsa onların kullanmamasını tavsiye ediyoruz ve ya doktor kontrolünde, doktorlarına danışarak kullanmasını tavsiye ediyoruz. Ama onun haricinde herkes kullanabilir vücuda, cilde, sağlığa her hangi bir zararı yoktur. Ama bir kez daha söyleyeyim lütfen ama lütfen insanlar hastalanmadan önce aktara gelsinler, kış aylarına kalmasın. Önceden bağışıklığımızı güzelce yağlarla, kış çayları, ıhlamur, otlarla, çöplerle kuvvetlendirelim. Ondan sonra kuvvetlendikten sonra hastalık gelirse savaşmaya başlayalım. Zaten bu yağları ve satılan doğal ürünleri kullandığımız da hastalık meydana gelmez zaten’’ ifadelerini kullandı.Gülşah Akkaş Yaman