Son dönemlerde patateste yaşanan sorunlar patates fiyatlarının artmasına neden oldu. Sivas’ta 2 yıl önce patates eken çiftçinin ürünü depoda kaldı, patates çürüdü. Çiftçi de üretimden uzaklaştı. Bu yıl da patates çiftçisinin yine sorunları var. Çünkü küresel iklim değişikliği ile oluşan hava değişikliklerinin üreticiye olumsuz yansıması olacak.
Ülkemizde 1990 yılında 6,5 milyon ton patates yetişiyordu. O zamanki nüfusumuza göre neredeyse nüfusumuz neredeyse iki kat arttı. Şu anda 5 milyon ton, patates yetişiyor. Yani, nüfus artışı kadar patates artışı olmayınca bu da arz-talep dengesini bozdu, fiyatlara yansımada etkili oldu.
ÜRETİCİ DE, TÜKETİCİ DE DERTLİ!
Gazetemize açıklamada bulunan patates üreticileri, “Gübre olmuş 35 TL, mazot 40 TL’yi geçti. İşçi maliyetlerini de eklersek çitfçiliği bırakacak boyuta geliyoruz. 'Patates çok pahalandı' deniliyor. Patates çok pahalanmadı, maliyetler o kadar arttı ki biz üreticilerin sayısı azalıyor. Patatesten fayda sağlayan olmayınca patates ekiminden uzaklaşıyoruz. Bizler perişanız, üretici pahalı ürün alıyor. Bu konuda iktidarın yapması gereken, mazotta ÖTV ve KDV'yi kaldırmanın yanı sıra ayrıca gübrede sübvanse edip destek vermesi lazım ki bizler üretelim” dediler.
Bu sene patatesin kilosunun 20-25 TL arasında olduğunu, seneye bu rakamın 35-40 TL’ye çıkabileceğini, patatesin tarlada ki durumunu da görmek gerektiğini belirten patates üreticileri, “Bizler de isteriz ki fiyatlarımız sabit kalsın. Ama ana giderler artınca yapacak bir şey kalmıyor” şeklinde konuştular.
Bahar Hızar