Danişmentliler döneminde 2. Kılıçarslan’ın oğlu Kudbeddin Melih Şah tarafından 1197 yılında inşa ettirilen ve Anadolu’da ki ilk camilerden birisi olan Sivas Ulu Cami'nin minaresi 117 santimetrelik eğime ulaştı. 2007 yılından bu zamana restore edilmesi planlanan Sivas Ulu Cami’nin minaresindeki ivme, hareketlilik, rüzgar, ısı, nem ve titreşim takılan sensörlerle ortaya çıkarılması öngörülmüştü. Minare, takılan sensörlerle 6 aylık süreçte takip edilip, elde edilen veriler doğrultusunda restorasyona caminin eğri minaresinden başlanılacağı söylenmesinin ardından ise tam tamına 4 yıl geçti.
AZİZ VLAS CANLANDIRILDI, MİNARE YAPILMADI!
Geçen yılların ardından Sivas Gökmedrese restorasyonu yapıldı, Kale düzenlemesi başlatıldı, hatta birçok ilde kiliseler restore edildi-ibadete sunuldu, Aziz Vlas efsanesi üzerinden turizm adına çalışma başlatılarak mezar yeri adı altında düzenlemeler yapıldı ama Sivas Ulu Cami minaresinde yıllardır herhangi bir çalışma yapılmadı. Sadece izleme ve gözleme dışında.
KARACA ‘KARAR BEKLENİYOR’ DEMİŞTİ
Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, 117 santimetre eğimiyle yıllara meydan okuyan Eğri Minare’nin sağlamlığının çift (cidar) duvar olarak inşa edilmesi olduğunu söylemiş, “Minaremiz, camimiz ve bir medeniyetin iz düşümü olan Ulu Cami'mizin minaresinden başlayalım istedik. Zira en önemli noktası minaresi. Minarenin yıllara sari olarak izlenmesi var. Bu izlenmeler birleştirilerek rapor halinde, son bir izlenme daha yapılarak minare hakkında restorasyon mu yapılacak, yeniden mi inşa edilecek bunlar üzerine karar vermek için bir çalışma başlatıldı. Göreceğiniz üzere yapılan bu çalışmada minarenin ivmesi, hareketlilik, rüzgar, ısı, nem ve titreşim bütün bunları görebilmek ve anında haber alabilme sistemi var. 6 aylık izleme neticesinde bize bir yön verecek, bununla ilgili de Genel Müdürlüğümüz ile görüşerek minare hakkında kararlar vereceğiz. Camimiz yapısı itibariyle sade ihtiyacı karşılamak amacıyla yapılmış. Bundan dolayı da camiyle ilgili çok sıkıntımız yoktur. Camiyi her halukarda restore ederiz ama minarenin buradaki en büyük özelliği Horasan tipi minarelerden birisi olmasıdır. Çift cidarlıdır yani çift duvarlıdır, bundan dayanıklılığı uzun sürmüştür" şeklinde konuşmuştu.
Aradan geçen 6 ayda bir açıklama yapılmamış ve hatta 4 yıl daha bu açıklamasının ardından zaman geçmesine rağmen ‘karar’ hakkında yine cevap verilmedi.
DEPREMLER ETKİLER Mİ?
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 2 şiddetli depremden ve 18 Nisan 2024’te Tokat Sulusaray merkezli depremlerden de etkilenen Sivas’ta gözler Sivas Ulu Cami minaresine çevrildi. Herkesin haklı olarak büyük tedirginlik yaşadığı konut sallantıları sırasında Sivas Ulu Cami’nin 117 santimlik eğriliğinde bu sarsıntılarla ne olduğu, ne gözlendiği merak edilirken, alınacak olan ‘restorasyon mu yoksa tekrar yapılmak’ kararını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
Sivaslılar ise bu duruma tepkili. Bin yıllık cami ve minaresinin adeta kaderine terkedilmiş gibi görüldüğünü ifade eden Sivaslılar, “Vakıflar Bölge Müdürü sayın Cemal Karaca’nın konu üzerinde ki hassasiyetlerini biliyoruz. Bundan dolayı hatırlatmak istiyoruz, cami ve minarede verilecek olan kararda beklenen ne? Gözlemler ve izlenimler 4 yıldır devam ediyor, 6 ayda neticelenecekti. Ne oldu? Minarenin yıkılmamasına olan hayranlıktan ziyade, yıkılmaması için ne yapılacaksa yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştular.
Gülşah Akkaş Yaman