Vatandaşla tarafından sevilerek tüketilen ve üretimi yapılan bal çeşitleri ile şaşkınlık yaratıyor. Arı kovanlarında arılar tarafından bir çok farklı şekilde üretilen ballardan biri olan beyaz bal giderek ilgileri üzerine topluyor.
Sivas’ta her sene artan bal üretimi kış aylarında yerini satışlara derediyor, bir çok faydası bulunan ve tadı ile görüntüsü sebebi ile de kahvaltıların tercihi olan bal üretim çeşitliliği anlamında bir çok farklı seçenek sunuyor.
Konu hakkında konuşan bal üretici ve satıcısı Bahtiyar Poyraz beyaz balın üretim aşamasından bahsederek ‘’Beyaz bal yavru atmadığı için rengi beyazdır genellikle üst ilave de yapılır bu bal. Alt kuluçka da her zaman için siyah bal veya kırmızı bal olur çünkü kraliçe arı genelde Alt kuluçkaya yavru atar. Beyaz bal üst kuluçkada kaldığı içi ve kraliçe arı da üst ilaveye çıkarak oraya da beyaz bal yapar. Üretimi de bu şekilde de diğer ballardan çok bir farkı olmaksızın sadece yvaru arı olmadığı için beyaz olarak kalır’’ ifadelerini kullandı.
Bahtiyar Poyraz ‘’Beyaz bal bütün yöre ve bölgelerde üretilir yani arıcılık işi ile ilgilenen herkes beyaz bal üretimi yapabilir zaten bir çoğu da yapmakta. Sadece bizim dediğimiz aradaki far kraliçe arının üst ilaveye çıkıp buraya yavru atmamasını sağlamak. Eğer atarsa o bal kırmızı olur işte arıların yapısı ve çalışma disiplini sonucu olarak yavru atmadığı için beyaz bal da her zaman üretilir. Sivas yöresinde genelde herkes kırmızı balı görsel olarak daha çok beğeniyor. Bunun haricinde görüntüsünden dolayı son yıllarda beyaz bal da ilgi görmekte, ikisinin öyle sorun yaratacak bir farkı yok aralarında, ikisi de aynı kuruluşlardan çıkıyor, ikisi de aynı kovanın balı sadece renk farkı var başka bir şey değil. Bizim Sivas'ta dediğim gibi kırmızı bal daha çok öncelik sahibi. Ama Sivas’ta baltüketimi giderek artıyor vatandaşlar balı seviyor o yüzden bütün çeşitler tercih ediliyor. Biz şu anda toptan fiyatına satıyoruz Petek balı yüz lira, süzme balımız da yüz elli lira’’ şeklinde konuştu.
Bahar Hızar
Sivas’ta her sene artan bal üretimi kış aylarında yerini satışlara derediyor, bir çok faydası bulunan ve tadı ile görüntüsü sebebi ile de kahvaltıların tercihi olan bal üretim çeşitliliği anlamında bir çok farklı seçenek sunuyor.
Konu hakkında konuşan bal üretici ve satıcısı Bahtiyar Poyraz beyaz balın üretim aşamasından bahsederek ‘’Beyaz bal yavru atmadığı için rengi beyazdır genellikle üst ilave de yapılır bu bal. Alt kuluçka da her zaman için siyah bal veya kırmızı bal olur çünkü kraliçe arı genelde Alt kuluçkaya yavru atar. Beyaz bal üst kuluçkada kaldığı içi ve kraliçe arı da üst ilaveye çıkarak oraya da beyaz bal yapar. Üretimi de bu şekilde de diğer ballardan çok bir farkı olmaksızın sadece yvaru arı olmadığı için beyaz olarak kalır’’ ifadelerini kullandı.