Sivas’ın markalaşması ve turizmi açısından önem arz eden coğrafi işaret ve patent başvurularının özellikle yöresel lezzetler açısından takibinin yapılması gerekiyor. Sivas ile yüzyıllardır özdeşleşen bazı yöresel ürünlerin başka illerle anılması, il yöneticilerinin pasif kaldığına yorumlanıyor.
COĞRAFİ BAŞVURU YAPILMASI VE TAKİBİ ŞART!
Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 10 adet yöresel lezzetin coğrafi işaret aldığı görülüyor. Bu ürünler arasında Divriği Pilavı, Gürün Dut Pekmezi, Sivas Katmeri, Sivas Köftesi, Sivas Pastırması, Pezik Turşusu, Tonus Köftesi, Ulaş Etli Pidesi ve Döneri, Zara Saç Ekmeği bulunuyor.
Zengin Sivas mutfağında sadece bu ürünlerin yer alması ve yüzyıllardır Sivas ile özdeşleşen tatların yer almaması tepki çekiyor. Birçok ilin Sivas mutfağını sahiplenmesi de tepki çekiyor. Tokat’ın kebap, bat, pehli, keşkek ve madımağı sahiplenmesi, Adana’nın Sivas Pidesini sahiplenmesi, Yozgat’ın madımağı, döğülcek çorbasını sahiplenmesi, Kayseri’nin sucuğu sahiplenmesi, Erzincan’ın kesme çorbasını, evelik sarmasını, sarığı burma tatlısını sahiplenmesi, Konya’nın etli ekmeği sahiplenmesi, Ordu’nun un helvasını sahiplenmesi tepki çekiyor.İL YÖNETİCİLERİ YÖRESEL LEZZETLERİMİZE SAHİP ÇIKMALI
Madımak, Peskütan, Sivas Etli Ekmeği, Çöreği ve Pidesi, Sivas Kebabı, Kesme Aşı, Kelle Tatlısı, Et ve Mercimek Badı, Döğülcek Çorbası, Evelik Sarması, Sarığı Burma, Kalburabastı, İçli Köfte, Pehli, Sübüra gibi daha birçok yöresel lezzetin coğrafi tescil alması için başvurularının gerçekleştirilmesi ya da takibinin yapılması bekleniyor.
İlimizdeki gastronomi ürünlerinin çeşitliliği ile coğrafi işaretli ürünlerimiz, ilimizin markalaşması ve turizm potansiyeli için de önemli bir rol üstleniyor. Özellikle hızlı trenin sefer sayılarının artmasıyla ve ziyaretçi oranındaki yükselişle birlikte marka ürünlere tercihinde önemi ortaya çıkıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler yöresel tatları denemek ve satın almak işitiyor. Bu nedenle coğrafi işaretli yerel ürünler turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de etkili oluyor. Yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olan ürünler, coğrafi işaret alınmasıyla, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etmede, turizme katkı sağlamada ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmede de önem arz ediyor.
İl yöneticilerinin de biran önce gerekli müracaatlarda bulunarak çevre illere yöresel lezzetlerimizi kaptırmaması bekleniyor.
COĞRAFİ BAŞVURU YAPILMASI VE TAKİBİ ŞART!
Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 10 adet yöresel lezzetin coğrafi işaret aldığı görülüyor. Bu ürünler arasında Divriği Pilavı, Gürün Dut Pekmezi, Sivas Katmeri, Sivas Köftesi, Sivas Pastırması, Pezik Turşusu, Tonus Köftesi, Ulaş Etli Pidesi ve Döneri, Zara Saç Ekmeği bulunuyor.Zengin Sivas mutfağında sadece bu ürünlerin yer alması ve yüzyıllardır Sivas ile özdeşleşen tatların yer almaması tepki çekiyor. Birçok ilin Sivas mutfağını sahiplenmesi de tepki çekiyor. Tokat’ın kebap, bat, pehli, keşkek ve madımağı sahiplenmesi, Adana’nın Sivas Pidesini sahiplenmesi, Yozgat’ın madımağı, döğülcek çorbasını sahiplenmesi, Kayseri’nin sucuğu sahiplenmesi, Erzincan’ın kesme çorbasını, evelik sarmasını, sarığı burma tatlısını sahiplenmesi, Konya’nın etli ekmeği sahiplenmesi, Ordu’nun un helvasını sahiplenmesi tepki çekiyor.
İL YÖNETİCİLERİ YÖRESEL LEZZETLERİMİZE SAHİP ÇIKMALI
Madımak, Peskütan, Sivas Etli Ekmeği, Çöreği ve Pidesi, Sivas Kebabı, Kesme Aşı, Kelle Tatlısı, Et ve Mercimek Badı, Döğülcek Çorbası, Evelik Sarması, Sarığı Burma, Kalburabastı, İçli Köfte, Pehli, Sübüra gibi daha birçok yöresel lezzetin coğrafi tescil alması için başvurularının gerçekleştirilmesi ya da takibinin yapılması bekleniyor.İlimizdeki gastronomi ürünlerinin çeşitliliği ile coğrafi işaretli ürünlerimiz, ilimizin markalaşması ve turizm potansiyeli için de önemli bir rol üstleniyor. Özellikle hızlı trenin sefer sayılarının artmasıyla ve ziyaretçi oranındaki yükselişle birlikte marka ürünlere tercihinde önemi ortaya çıkıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçiler yöresel tatları denemek ve satın almak işitiyor. Bu nedenle coğrafi işaretli yerel ürünler turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede de etkili oluyor. Yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olan ürünler, coğrafi işaret alınmasıyla, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etmede, turizme katkı sağlamada ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmede de önem arz ediyor.
İl yöneticilerinin de biran önce gerekli müracaatlarda bulunarak çevre illere yöresel lezzetlerimizi kaptırmaması bekleniyor.