Ne yapmalıyız? İşte tüm bu sorulara Diyetisyen Hilal Çiçek gazetemiz sorularına cevap verdi. İşte cevaplar…
Kış ayının gelmesi, av mevsimin başlaması üzere sık sık sofralarımızda balık tüketiminin arttırılmasını istiyoruz.
Mevsimine uygun balıkları tercih etsek de, üç yanı denizlerle çevrili bir ülke olsak da yeterli tüketimi maalesef ki yapamıyoruz.
Aslında özen gösterdiğimiz, tüketmenizi istediğimiz kısım ne kadar balık eti olsa da balığın ayrıcalığı karaciğer çevresinde ki yağında bulunan EPA ve DHA değerleridir.
Bu besinsel katkısı bizlerde kalp sağlığına yardımcı olurken kalp krizi riskini de düşürmektedir. Hafta da 2 gün balık tüketmeye gayret edelim.
Öncelikle balık jelatini kolajen etkisi en yüksek olan kaynaktır, aklınızda olsun derim.
Balık yağı için lütfen IFOS sertifikası olan 5 yıldızlı ürünleri tercih edin.
The International Fish Oil Standards yani IFOS, Türkçe karşılığı Uluslararası Balık Yağı Standartları Programı'dır. Bağımsız bir kuruluştur.
IFOS onaylı balık yağları onay almayan balık yağlarına göre daha güvenli tüketim sağlar.
( 5 yıldızlı otel mi yoksa yıldızı olmayan otel mi desek anlarsınız)
Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin tek zararı, bozulan balıkta giderek artan histamin proteinleri ile yoğurtta normal düzeylerde bulunan histamin proteinlerinin bir araya gelerek sindirime olumsuz etki etmesi olabilir. Bu da çoğu zaman zehirlenmeye varan sonuçlar yaratmaz. Balığın taze olduğu koşullarda balık ve süt ürünleri birlikte tercih edilebilir. Gülşah Akkaş Yaman
PEKİ BALIK TÜKETEMİYORSAK NE YAPMALIYIZ?
Maalesef ki çevre kirliliği nedeniyle yararlı zannettiğimiz balıklardan civa gibi sağlığa zararlı mineral alımı da yapabiliyoruz. Bu nedenle balıkla arası olmayanlar, balığın kirli bir ortamda olduğunu düşünenler balık yağı tüketimi yapmalı. EPA ve DHA değeri yüksek balık yağları günlük ihtiyaçları karşılayacaktır.Balık yağı tüketirken de hangisi olmalı?
Öncelikle balık jelatini kolajen etkisi en yüksek olan kaynaktır, aklınızda olsun derim.
IFOS onaylı balık yağları onay almayan balık yağlarına göre daha güvenli tüketim sağlar.
( 5 yıldızlı otel mi yoksa yıldızı olmayan otel mi desek anlarsınız)
Balık yerken ayran içmek zehirler mi?
Balık ile yoğurdun bir arada tüketilmesinin tek zararı, bozulan balıkta giderek artan histamin proteinleri ile yoğurtta normal düzeylerde bulunan histamin proteinlerinin bir araya gelerek sindirime olumsuz etki etmesi olabilir. Bu da çoğu zaman zehirlenmeye varan sonuçlar yaratmaz. Balığın taze olduğu koşullarda balık ve süt ürünleri birlikte tercih edilebilir. Gülşah Akkaş Yaman