Ayakkabıda rekabetle başlayan ucuzluklar, seri üretimlerin artışı, gençlerin modaya uygun giyimi, çorap gibi ayakkabı değişimi ayakkabı tamirciliğini de, ayakkabı tamirciliğini de yok etme reddesine getirdi.
Ramazan Bayramı’nda umduğunu bulamayan ayakkabı tamircileri, Kurban Bayramı öncesinde de umut taşımıyorlar. Konu hakkında açıklamada bulunan ayakkabı tamircisi Mehmet Korkmaz, 50 yıldır bu meslek içinde olduğunu, artık ayakkabı tamirciliğinin neredeyse gereksiz olduğunu belirterek, “ucuzluklar, seri üretimlerin artışı, gençlerin modaya uygun giyimi, çorap gibi ayakkabı değişimi bizlere ihtiyaç bırakmadı” dedi.
Korkmaz, “2005 yılında yaklaşık 160 esnaf vardı. Bu esnaflar kundura tamiri yapıyorlardı. Her mahallelerde ayakkabı tamircileri olurdu. İşlerdeki durgunluk dolayısıyla esnaf sayısı da 16 kişiye kadar düştü. Günümüzde ise çok büyük mahallelerde 1 tane var. Çoğu mahallelerde ayakkabı tamircisi yok. Bu arkadaşlarımızın siftahsız dükkân kapattığı günler oluyor” şeklinde konuştu.
MALZEMECİLER DE RAHATSIZ!
Sivas´ta yaklaşık 45 yıldır ayakkabı malzemeleri tedarikini yapan Ömer Faruk Yücel, “Sivas´ta 37 yıldır ayakkabı malzemeleri tedarikini ben yapıyorum. Kunduracı zanaatının vazgeçilmezi malzemecilik. Dükkânımda bir adet dahi çin malı satmadım şimdiye kadar. Sattığım malzemeler Türkiye´de üretilen ve birinci sınıf malzemeler” dedi.
İşleriniz şu anda durgun olduğuna dikkat çeken Yücel; “Çıraklığımı da dahil edersek 45 yıldır bu işi yapıyorum. Ayakkabı yapan esnaflara toptan kauçuk, deri, keçe gibi ayakkabı yapımında kullanılacak malzemeleri üreticiye satıyoruz. Perakende müşterilerimize ise boya, cila, ayakkabı bağı gibi ayakkabı malzemeleri satıyoruz.
Ayakkabı yapımında kullanılan malzemeler petrol ürünü olduğu için dolar kuru üzerinden alıyoruz. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 50´ye yakın bir artış söz konusu. Zamlar esnafın alım gücünü etkiliyor. Bizden malzeme alarak ayakkabı tamiri yapan esnafın işleri oldukça az. Çin malları Türkiye ye girdi işlerimiz azaldı. Her şeye rağmen ikinci sınıf malzeme satmadım. Vatandaş eskiden ayakkabısını boyamadan dışarı çıkmıyordu. Şimdi ayakkabısı boyalı olmuş boyasız olmuş fark etmiyor.” ifadelerini kullandı.
Gülşah Akkaş Yaman