Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yozgat'ta, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce arkeolojik kazılarda bulunan 3 bin 500 yıllık tabletlerden faydalanılarak Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 çeşit ekmek üretildi.
Yozgat Bozok Üniversitesi, “Antik Çağ Ekmekleri Yeniden Hayat Buluyor” projesi çerçevesinde 3 bin 500 yıllık hitit çivi yazılı tabletlerden faydalanarak 8 bin 600 yıl öncesine ait ekmeleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Arkeoloji Bölümü tarafından antik çağ döneminde pişirilen ekmeklerin bazılarına yönelik araştırma yapıldı. Hitit çivi yazılı metinlerde bulunan tariflerden yola çıkılarak Konya Çatalhöyük'te bulunan 8 bin 600 yıllık ekmeğin yanı sıra Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 ekmek çeşidi üretildi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdoğan danışmanlığında Arkeoloji Bölümü öğrencisi Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtiği antik çağ ekmeklerini uygulamalı olarak hazırladı. Ekmeklerin unları taş değirmende öğütülerek elde edildi. İçinde peynir, bal, incir, bezelye, kuru üzüm, kuru elma, tam buğday unu, ekşi maya ve fındık bulunan ekmeklerin tanıtımı gerçekleştirildi.
İHA
Yozgat Bozok Üniversitesi, “Antik Çağ Ekmekleri Yeniden Hayat Buluyor” projesi çerçevesinde 3 bin 500 yıllık hitit çivi yazılı tabletlerden faydalanarak 8 bin 600 yıl öncesine ait ekmeleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Arkeoloji Bölümü tarafından antik çağ döneminde pişirilen ekmeklerin bazılarına yönelik araştırma yapıldı. Hitit çivi yazılı metinlerde bulunan tariflerden yola çıkılarak Konya Çatalhöyük'te bulunan 8 bin 600 yıllık ekmeğin yanı sıra Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 ekmek çeşidi üretildi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdoğan danışmanlığında Arkeoloji Bölümü öğrencisi Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtiği antik çağ ekmeklerini uygulamalı olarak hazırladı. Ekmeklerin unları taş değirmende öğütülerek elde edildi. İçinde peynir, bal, incir, bezelye, kuru üzüm, kuru elma, tam buğday unu, ekşi maya ve fındık bulunan ekmeklerin tanıtımı gerçekleştirildi.