Sivas’ın yöresel tatlarından biri olan peynirli helva, damakları şenlendiren eşsiz bir tat. Bu geleneksel tatlı, özellikle özel günlerde ve bayramlarda sofraları süslüyor. Peki, bu lezzetli helvanın sırrı nedir?
Malzemeler:
1 su bardağı tereyağı
2 su bardağı un
1 çay bardağı taze tuzsuz peynir
2 su bardağı şeker
½ su bardağı süt
Üzeri için:
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık Sivas’ın Geleneksel Lezzeti: peynirli helva Hazırlanışı
Tereyağı, köpüğü alınıp tuzlu kısmı ayrıldıktan sonra yuvarlak dipli bir tencereye alınır ve un eklenir. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılarak, ağır ateşte 20-30 dakika pişirilir. Unun rengi koyulaşınca ve yağını bırakınca, “miyanesi olmuştur” denir. Bu aşamada, ufalanmış peynir ve süt eklenir, ardından şekerin üçte ikisi ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Ateşten alınır ve kalan şeker de eklenerek karıştırılır. Helvalar kaşıkla bastırılarak şekil verilir ve tabağa dizilir. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpilir ve dövülmüş fındık eklenir.
Sivas’ın bu geleneksel tatlısını denemek isteyenler için, peynirli helva, sıcakken servis edildiğinde daha da lezzetli oluyor. Deneyen herkesin beğenisini kazanan bu tatlı, Sivas’ın kültürel mirasının da bir parçası olarak kabul ediliyor. Şimdiden afiyet olsun!
Musa Demir
Malzemeler:
1 su bardağı tereyağı
2 su bardağı un
1 çay bardağı taze tuzsuz peynir
2 su bardağı şeker
½ su bardağı süt
Üzeri için:
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık Sivas’ın Geleneksel Lezzeti: peynirli helva Hazırlanışı
Tereyağı, köpüğü alınıp tuzlu kısmı ayrıldıktan sonra yuvarlak dipli bir tencereye alınır ve un eklenir. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılarak, ağır ateşte 20-30 dakika pişirilir. Unun rengi koyulaşınca ve yağını bırakınca, “miyanesi olmuştur” denir. Bu aşamada, ufalanmış peynir ve süt eklenir, ardından şekerin üçte ikisi ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir. Ateşten alınır ve kalan şeker de eklenerek karıştırılır. Helvalar kaşıkla bastırılarak şekil verilir ve tabağa dizilir. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpilir ve dövülmüş fındık eklenir.
Musa Demir