Uzman, başta kalp rahatsızlıklarına iyi gelinmiş bilinen alıç sirkesinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Sivas'ın doğal şifa kaynaklarından biri olan alıç, özellikle kalp sağlığına olan etkisiyle bilinmektedir. Doğada yetişen ve yenilenen tarafından bin bir zahmetle sürdürülen meyvesi, evlerde doğal olarak sirkeye dönüştürülüyor. Alıç sirkesi, özellikle kalp ürünleri ve doğal ürünlere yönelen kişiler arasında büyük ilgi görüyor. Sivas'ta yaşayan Aile Danışmanı ve Sosyolog Ziya Soybayraktar, geleneksel olarak elde edilen alıç sirkesinin yapılışını anlattı. Soybayraktar, alıç sirkesi yaparken özellikle nohut eklediğini, nohut eklenmediği takdirde ise sirkenin fermantasyon sürecinin farklılaştığını belirtti.
Bağışıklığı düzenler, C vitaminlerini barındırır, damarları genişletir
Alıç meyvesinin başlı başına bir şifa deposu olduğunu belirten Soybayraktar, “Hobi olarak mevsimi geldiğinde dağlarda yetişen ve Allah'ın bizde şifa olarak verdiğini alıç, kızılcık, karamuk, elma ve çördük topluyorum. Sivas'ın coğrafyası da bunların yetişmesine çok elverişlidir. Sivas'ta da her yerde alıç var. Hatta dağlardan kayıtlı, iplere takılarak satılır. Ben kalp damar hastasıyım. Alıç sirkesinin bu köşede iyi geldiğini bir hocamızdan öğrendik. Sivas'ın cihazı üzerinde yapılan çalışmalar da sirke olarak çok etkili olduğu gösterilmiştir. Alıç başlı başına bir şifa kaynağı. Bağışıklığı düzenler, C vitamini barındırır, damarlarda daralmış alanları açma özelliğine sahiptir. Özellikle kalp damar hastalarına doktorlarımız tavsiye ediyor, ama tabi mide rahatsızlığı olanlar aç karna sirke içmemelidir.” tasarruf kullanıldı.
“Baklagiller piyasaya sürülmezsa sirkenin alkol oranı artıyor”
Sirke ürünleri baklagillerin kullanılmasının vurgulayan Soybayraktar, “Alıç meyvesini toplamak çok zahmetlidir. Gidip topluyorum, evime getirip yıkayıp kurutuyorum. Sirke yapacağım bidona alımlarımı dolduruyorum. Bidonunun sonuna kadar, sonuna kadar su dolduruyorum. Ben sirkemi geleneksel olarak büyüyorum yapıyorum. 3 yemek kaşığı kaya tuzu, 1,5 yemek kaşığı bal, 5-6 tane de nohut ekliyorum. Sirke yapan bir arkadaş bana, sirkenin içine nohut veya baklagillerden bir şey konulmazsa sirkenin alkolde yükselebildiğini söylemişti.
Karanlık oda ağzını kapatarak muhafaza ediyorum. Yaklaşık 2 hafta boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırıyorum. 2 hafta sonunda meyveler dibe çöküyor. 45 ila 90 gün arasında sirkeleşme gerçekleşir. Bunun sonucunda sirke anası toplanır. Sirke anasını dağıtarak uygun şekilde bekletilirse yeni sirke kullanılabiliyor. Sirkeleşme sonrasında süzerek cam kavanozlara depolanır, ağzını kapatarak muhafaza karşılığında kullanılır ve kullanılır.
Bülten Haber
YAŞAM
Yayınlanma: 21 Ekim 2024 - 09:03
Alıç Sirkesinin Kalp Sağlığına Faydaları ve Hazırlanışı
Uzman, başta kalp rahatsızlıklarına iyi gelinmiş bilinen alıç sirkesinin hazırlanmasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
YAŞAM
21 Ekim 2024 - 09:03