Adalet Bakanlığı, yargı sistemini güçlendirmek için 1000 hakim ve savcı yardımcısı alacak. Bu alımlar için ÖSYM tarafından yazılı yarışma sınavı düzenlenecek. Sınav ilanı yayınlandı. Hakim ve savcı yardımcısı alımı için başvuru şartları, sınav tarihi ve yeri neler? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…
Çanakkkale Olay’da yayımlanan habere göre; Adalet Bakanlığı, Türkiye’nin yargı sistemini güçlendirmek ve adalet hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunmak için 1000 hakim ve savcı yardımcısı alımı yapacağını duyurdu. Bu alımlar için yazılı yarışma sınavı ve mülakat yapılacak. Sınav ilanı ÖSYM tarafından yayımlandı. Peki, hakim ve savcı yardımcısı alımı için başvuru şartları neler? Sınav ne zaman ve nerede yapılacak? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
Hakim ve Savcı Yardımcısı Nedir?
Hakim ve savcı yardımcısı, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre, hakim ve savcılık mesleğine kabulleri öncesinde 3 yıl süreyle (1 yılı Adalet Akademisi’nde eğitim ve ara sınavlar, 2 yılı tecrübeli hakim ve savcıların yanında notlar alarak usta çırak ilişkisi içinde) çalışan ve kürsüye daha donanımlı ve güçlü şekilde çıkmak için hazırlanan adaylardır. Hakim ve savcı yardımcıları, mesleğe kabul edildikten sonra 2 yıl süreyle denetimli olarak görev yaparlar.
Hakim ve Savcı Yardımcısı Alımı İçin Başvuru Şartları Neler?
Hakim ve savcı yardımcısı alımı için başvuru yapacak adayların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:
- Türk vatandaşı olmak,
- Adli yargı hakim ve savcı yardımcılığı ile idari yargı hakim yardımcılığı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak, (doğum tarihi 01.01.1988 ve daha sonra olanlar sınavlara başvuru yapabileceklerdir)
- Avukatlık mesleğinden alınacak adli yargı hakim ve savcı yardımcılığı için; yazılı yarışma sınav tarihi itibariyle avukatlık mesleğinde fiilen en az üç yıl çalışmış olmak, yazılı giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 45 yaşını doldurmamış olmak, (doğum tarihi 01.01.1978 ve daha sonra olanlar sınava başvuru yapabileceklerdir)
- Hukuk fakültesi mezunu olmak veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
- Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş bulunmak veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin 5, 6 ve 8 inci alt bentlerinde belirtilen suçlardan mahkum olmamak,
- Sağlık durumu yönünden hakimlik ve savcılık görevini yapmaya engel bir hali bulunmamak.