A’dan Z’ye Hurma

Hurma, insanlar tarafından yetiştirilen en eski ağaçlardan birisidir. Özellikle kurak ve yarı kurak iklimde yetişen oradan da Dünya’nın pek çok noktasına ulaştırılan bir meyvedir. Gerek dini değeri gerekse sevilen bir tat olması nedeni ile evlerin demirbaşlarındandır.

Hurma, insan sağlığı için faydaları bulunan bir meyvedir. Bu faydaları ana bileşenleri olan; karbonhidratlar, diyet lifleri, enzimler, protein, fenolik bileşenler ve karatoneidler ile sağlar. Hurma meyvesinin bu bileşenleri; olgunlaşma aşamasına, çeşidine, hasat zamanına, yetiştirilme ortamı vb. pek çok faktöre bağlıdır. Şimdi hurmaya biraz yakından bakalım.

Şeker İçeriği;

Hurma, çoğu basit şeker formunda olan zengin bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Bu şeker içeriği hurmanın olgunlaşma aşamalarında farklılık göstermektedir.

Hurmanın 4 farklı olgunlaşma aşaması vardır. Bunlar; Kimri (olgunlaşmamış yeşil), Khalal (olgun, gevrek), Rutab (olgun, yumuşak) ve Tamar (nispeten sert ve olgun, nemi azalmış) . Araştırmalar olgunlaşma seviyesi arttıkça yani kimriden tamara şeker oranının arttığını göstermiştir.

Lif İçeriği;

Hurmanın etli kısmı lif yönünden zengindir. Olgunlaşmanın ilk aşamasında yüksek olan lif içeriği olgunlaşma ve kurutulma işlemi ile azalmaktadır. Fakat genel olarak lif içeriği sağlık için oldukça iyidir.

Vitamin İçeriği;

Hurma vücut için gerekli olan B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve C vitaminleri içerir. Bazı vitaminlerin (B3, B5, B6 ve B9) hurmalarda elma, portakal ve çilek gibi meyvelerden daha yüksek oranda bulunur. B1, B3, B5, B6 vitaminleri olgun evrelerde en yüksektir; ancak olgunlaşmamış meyvelerde B2, B9, B12 vitaminleri tespit edilmiştir. C vitamini içeriği hurmalarda çok düşük bulunur, ancak yine de erik, kayısı, incir ve kuru üzümden daha yüksektir.

Fitokimyasal İçeriği;

Hurma, fenolikler, steroller, karotenoidler, antosiyaninler, prosiyanidinler ve flavonoidler gibi çeşitli fitokimyasallar açısından da zengindir.

Hurmanın bileşenleri saymakla bitmez. Gelin birazda vücut için faydalarına bakalım.

Sağlıklı bağırsaklar;

İçerdiği diyet lifi ile bağırsak sağlığını korur. Kabızlığı engeller. Antikanser etkisi ile bağırsak kanserleri riskini azaltır.

Güçlü Bağışıklık;

İçerdiği antioksidan bileşenler ve selenyum ile bağışıklığınızın güçlenmesine fayda sağlar.

Sağlıklı Gözler;

İçerdiği karatoneid bileşenler ile göz sağlığınızı olumlu etkiler ve katarakt riskini azaltır.

Güçlü Kalpler;

İçerdiği antioksidan bileşenler ile kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olur.

Enfeksiyonla savaşma, stresi azaltma, enerji verme, folik asit içeriği ile hamilelik için iyi besin olması gibi gibi pek çok faydası vardır.

Hurmanın, besin içeriğinin oldukça iyi olması ve bunun yanından sağlık için faydaları göz önüne alınırsa sadece Ramazan’da değil; yılın her döneminde tüketmemiz gerekir. Tabii faydaları fazla fakat kendisinin kalori içeriği olduğunu unutmadan, porsiyona dikkat ederek tüketim yapmak gerekir.

Hayırlı Ramazanlar…