Payda Yayınları’nın 2020’den bu yana verdiği Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü’ne, bu yıl “Halkbilimi” dalındaki büyük emeği göz önünde tutularak araştırmacı-yazar Sabri Koz değer görüldü.
Ödülün, sonbaharda önceden belirlenecek ve kamuoyuyla paylaşılacak bir tarihte Ankara’da düzenlenecek etkinlikte Sabri Koz’a verileceği açıklandı.
Konu hakkında açıklamada bulunan Divriği Kültürünü Yaşatma ve Tabiatını Koruma Derneği Başkanlığı, “Sabri Koz'un Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi harika bir haber. Kendisini Divriği, Sivas ve ülkemiz adına tebrik ediyorum. Halk bilimi dalındaki büyük katkıları ve emeği ödüle değer görülmüştür. Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü'nün her yıl önemli isimlere verilmesi, edebiyat ve sanat camiamız için büyük bir kazanç. Bu ödül, edebiyat ve sanatın gelişmesine ve değerli eserlerin tanınmasına katkıda bulunuyor.
Sabri Koz'un ödülü almasının, halk bilimi alanındaki çalışmalarına ve Divriği, Sivas ve ülkemiz kültürüne daha da fazla ilgi çekmesini sağlayacağına inanıyorum. Kendisine bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum” diyerek, bu ödülün tüm Sivaslıları gururlandırdığı ifade edildi.
SABRİ KOZ SİVAS DİVRİĞİLİ
Eğitimci, yazar, halk edebiyatı araştırmacısı olan Mehmet Sabri Koz, 11 Eylül 1950, Sivas ili Divriği ilçesi Kırkgöz köyü doğumlu. Sayıt Sandaş, Ali Güzelbahçeli, Emre Gülbalı imzalarını da kullandı. Sivas İlköğretmen Okulu (1968), İstanbul Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü (1971), Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (1991) mezunu. Türkçe öğretmeni olarak Ekinözü (Maraş) ve İstanbul’daki çeşitli okullarda öğretmen ve yönetici olarak görev yaparak 1997’de emekliye ayrıldı.
Daha sonra edebiyat ve halkbilim alanlarında çalışmalarını yoğunlaştırarak 1984-85 yılları arsında Halk Kültürü adlı bir araştırma dizisi (8 sayı) yayımladı. 1990-98 yıllarında bir sahaflık firmasında çalıştı. Araştırmalarını 1998-99 yıllarında Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfının Bilgi-Belge Merkezindeki Pertev Naili Boratav Arşivinde sürdürdü. Çalışmalarını İstanbul’da, Yapı Kredi Yayınlarında editör olarak sürdürdü.
Araştırma ve kitap tanıtım yazıları, Sivas’ta çıkan Haber gazetesinde başlayarak, Folklor, Türk Folkloru, Türk Folklor Araştırmaları, Folklora Doğru, Tarih ve Toplum, Sivas Folkloru, Dünya Kitap, Müteferrika, Cumhuriyet kitap, Zaman, Kitap Zamanı ve Kaşgar gibi dergi ve gazetelerde yayımladı.
Biyografi alanında yetkin bir isim olarak tanınan M. Sabri Koz, Ana Britannica, Dergâh Yayınlarının Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Ansiklopedik Büyük Sözlük ile Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi’ne bin civarında madde yazdı. Ayrıca, bir bölümünü takma adlarla yayımladığı elli kadar çocuk kitap ile yardımcı ders kitapları vardır.
Ödülleri:
Halk edebiyatı üzerine yaptığı araştırmalar nedeniyle 1986 Folklor Araştırmaları Kurumu İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülünü aldı.
Eserleri:
Nasreddin Hoca’dan Fıkralar (1978), Dalda Durur Elde Durmaz (1982), En Güzel Öğrenci Fıkraları (1982), En Güzel Bekri Mustafa Ve İncili Çavuş Fıkraları (1983), Nükte Ve Fıkralarıyla Ömer Seyfettin (1984), Bilmece Bildirmece (1990), Nasreddin Hoca’ya Armağan (1996), Edirne: Serhattaki Payıtaht (E. N. İşli İle, 1998), Bekçi Baba, Ramazan Fasılları (1998), Halk Hikâyeleri I (D. Kaya İle, 2000), Diyarbakır: Müze Şehir (Ş. Beysanoğlu Ve E. N. İşli İle, 1999), Adana: Köprü Başı (Erman Artun İle, 2000), Yemek Kitabı Kitabı (2002), Her Güne Bir Ninni (2005), Turkish Coffee (Kemalettin Kuzucu İle, 2013), Türk Kahvesi (Kemalettin Kuzucu İle, 2015).
Hatice Kurt