Sivas yemekleri arasında büyük bir kitlesi olan et döner bir çok lokanta ve restaurantta Sivaslıların dışında Sivas’a gelen misafir ve turistlerin de deneyimlemek istediği bir yemek.
Bizim Sivas Gazetesi olarak et dönerin aşamalarını ve yapımını sizler için araştırdık. 56 yaşında ve 46 yıldır döner ustası olan Nurettin Aksoy et dönerin ince detaylarını gazetemize anlattı.
En lezzetli et döner nasıl yapılır?
Döner Ustası Nurettin Aksoy ‘’ Et döner büyükbaş hayvanların arka uylukları yani but kısmından yapılıyor, kaburga ve kürek kısımlarından et döner olmaz sadece arka uylukları kullanılır. Özellikle inek, düve ve tosundan kullanıyoruz arka butları, hayvanlardan alınan uylukların sinirleri ince ince ayıklandıktan sonra salamura yapılır, salamuranın da her ustanın kendine has bir tarzı vardır. Biz daha doğrusu terbiye ediyoruz salamurayla. Efendim işte biz bunu belli bir süre dinlendiriyoruz, dolap artı derecede dinlendiriyoruz sonrasında eksi dolaba geçiriyoruz ki salamurasını terbiyesini et iyi bir şekilde çeksin diye. Ondan sonra da soğuk havada bekletiyoruz. İşte bir hafta on gün kadar soğuk havada bekletiyoruz. Ama o biz bizim kendi formülümüz biz en az bir hafta dinlenerek daha lezzetli olduğunu deneyimledik. Evet bir gün dinlendirende var hiç dinlendirmeyende yani bugün terbiyesini yapıyor yarın şişe vuruyor. Onu demek istiyorum yani ama et kesinlikle dinlendirmeli’’ dedi.
Donmuş etten dönen olur mu?
Son zamanlarda bazı firmlar tarafından donmuş et kullanımı artmakta, konu hakkında döner ustası Nurettin Aksoy ‘’Donmuş etten döner yapanlar yani şöyle ki fason üretimi olduğu için o eti mecbur dondurmak zorundalar. Bir de işte mesela diyelim ki o hazır döner fabrikası İstanbul'daysa Sivas’a vs. geliyor. Türkiye'nin bütün bölgelerine dağılıyor. İster istemez don olarak sevk ediliyor ben kendi şahsım tavsiye etmiyorum o eti lezzet ve sağlık açısından tavsiye etmiyorum. Donmuş etin şöyle iyiliği var benim bildiğim, şimdi suyu kaynatıyorsunuz dibine bir kireç çöküyor sonrasında donmuş suyla çözdürdüğünüz zaman onu da dibine bir kireç çöküyor. Yani 100 santigrat derecede kaynıyor ve 100 santigratta donuyor. Donmada bir nevi pişmiş gibi oluyor. O etteki mikrop filan ne varsa onlar da öldürüyor, yani bir kaynarken bir de donarken o mikroplar ölüyor. Donmuş etin sadece bu yönde faydası var ama uzun yolda gittiği için lezettini tamamen kaybediyor’’ şeklinde konuştu.
2023 yılı en iyi fast food ürünü ‘Et Döner’
Nurettin Aksoy ‘’Şimdi artık çağımız hızlı bir çağ, iletişim çağı. Herkes hazıra yönelmiş durumda. Yani yemek işini hazırdan çözmeye çalışıyor. Tabi dönerin de ilk tercih olması şaşılan bir şey değil dönerin Türkiye usullerine göre olması lezzeti, sağlıklı yapılması, hangi etin kullanıldığı ve yapan usta bunlar çok önemli ama genel olarak çok az lezzetsiz et döner olur tabi her şehre her firmaya göre farklılık gösterir ama genel olarak et döner et yiyen bir çok insanın tercih ettiği bir fast food. Ve artık et döner ününü Türkiye dışına çıkarmış durumda bir çok ülkede et döner satan lokantalar mevcut ve giderekte artmakta. Tabii Sivas’ın et döneri de tercihlerde ilk sırada Sivas köftesi ve et döner insanların vazgeçilmezi’’ ifadelerine yer verdi.
Tufan Özyaşın