Sivas’ta arıcılık yapan arıcılar, geçen seneden beri bal sağımı öncesinde görülmeye başlanan arı kovanlarındaki soruna dikkat çekiyorlar. Görülen, arıların terkettiği kovanlar.
Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan arıcılar, “Kovanın kapağını açtığınızda, arıların yuvalarını, yavrularını, az ya da çok doldurulmuş ballı peteklerini kovanda bırakıp gittiklerini görüyorsunuz. Kovandaki sayıları on binlerle ölçülen arı aileleri, kuluçkalık olarak kullandıkları giriş katında, bir an bile üstünü açık bırakmadıkları yumurtaları, kurtçukları, içlerinde yeni çıkacak arıların beslenip büyüdüğü yüzü sırlanmış yavru gömeçlerini… Bir gün öncesine dek yoğun bir biçimde çalıştıkları ikinci kattaki bal üretimini olduğu gibi koyup kovanı terk ediyorlar.
İşte sorun bu, soru ise, arılar nereye gidiyor, kovanlarını niçin terk ediyor?” dediler.
SORUNU İLETTİK, CEVAP BİLİNMİYOR!
Konu hakkında açıklamalarına devam eden arıcılar, “Arılar, bilinmeyen bir nedenle kovanlarını terk ediyor. Yavru çürüğü, arı biti gibi bilinen hastalıklar, kışlama sürecinde karşılaşabileceği açlık, soğuk, nem vb. olumsuzluklar ya da yağma nedenleriyle sönen kovanlar her yıl görülebiliyordu. Bu tür nedenlerle sönen kovanlarda arıcıyı bekleyen görüntü bellidir, ya kovanın tabanına dört parmak yüksekliğinde yığılıp kalan ya da kovanın önünde biriken arı ölüleri.
Bunun dışında, arıcının bakım ve uygulama biçimine tepki gösterip topluca kovanı terk eden arı ailelerine de zaman zaman rastlanabilirdi. Ancak, 2023 ağustos sonlarında başlayıp, onlarca, yüzlerce kovanlık arı obalarını kırıp geçiren, en iyimser durumlarda bile dörtte üçünü bitiren bu yeni sorun, eskilerde görülen ve nedeni açıklanabilen arı kırımlarından çok değişik. Nedeni bilinmiyor çünkü. Yumurtaların, kurtçukların, üstü sırlanmış yavru gömeçlerinin, ballı peteklerin olduğu gibi bırakılması, bilindik arı davranışlarıyla açıklanamıyor. Örneğin, ana arının yavru bakımıyla görevlendirdiği ekip, iş alanlarını asla terk etmez, yavruların ısı ortamını bir ölçüde tutmaya özen gösterir. Ayrıca, kovandan ballı peteklerin insanlar ya da ayılar tarafından çıkarılmasına şiddetli tepki gösteren arı ailesinin, yoğun çabalarla topladığı balı bırakıp gitmesi görülmüş şey değildir.
En son görüştüğüm Sivas il tarım ve ormancılık müdürlüğündeki yetkili de, kendilerine böyle bir toplu arı kırımı konusunda hiçbir bilgi ulaşmadığını söylediler. Bir çok arkadaşlarla görüştüğünüzde aynı sorun var ama bunun nedeni bilinmiyor. Bu sorun büyümeden sebebi bilinmeli, çözüm bulunmalı” şeklinde konuştular.
Hatice Kurt